Більшість німців виступає за зближення з Росією.

Про це свідчать результати останніх соціологічних досліджень.

 

 

Попри зростання напруги у відносинах між Росією і Заходом, 58 відсотків громадян Німеччини виступають за зближення Москви і Берліна. Такими є підсумки опублікованого в суботу, 17 березня, опитування, яке в середині березня провів демоскопічний інститут Civey на замовлення німецького видання Die Welt.

 

При цьому лише 26 відсотків респондентів вважають, що Німеччина повинна дистанціюватися від Росії. А 14 відсотків опитаних заявили, що загалом задоволені чинним курсом німецької влади щодо Росії і виступили за його збереження.

 

Найсильніші симпатії до Росії виявилися в землях колишньої НДР. Там політику зближення Берліна і Москви підтримує 72 відсотки. Причому 43 відсотки з них виступають за «значне зближення». У західних землях зближення підтримують 54 відсотки опитаних.

 

Фактично за зближення з Росією висловилися прихильники всіх парламентських партій, окрім однієї – «Спілка-90/Зелені». Серед «зелених» число тих, хто прагне до дистанції, незначно переважає прихильників зближення – 44 і 39 відсотків.

 

Найпроросійськіші настрої, звісно, квітнуть у правопопулістській «Альтернативі для Німеччини». Ідея більшого зближення з Росією знаходить підтримку у 81 відсотка адептів «Альтернативи».

 

На другому місці за концентрацією прихильників російського зближення очікувано опинилася Ліва партія, активісти котрої теж не нехтують прокремлівською риторикою. Серед її адептів підтримка курсу на зближення Берліна з Москвою сягає 72 відсотки. Третє місце – у ліберальної Вільної демократичної партії з 62-а відсотками прихильників за курс на примирення з росіянами.

 

Тішить, що принаймні у середовищі «великих» партій, котрі увійшли до урядової коаліції, кількість прихильників, котрі виступають за зближення з Москвою, не перевищує 50 відсотків. Так, серед адептів ХДС/ХСС за проросійське зближення виступає 49 відсотків, у СДПН – 47%. За збереження чинного курсу серед прихильників християнських демократів виступає 20%, соціал-демократів – 19%.

 

Опитування проводили з 9 до 16 березня 2018 року, в ньому взяли участь понад 5 тисяч осіб. Похибка не перевищує 2,5%.

18.03.2018