НАБУ завершило досудове розслідування про розкрадання на бронетанковому заводі.

 

Детективи НАБУ повідомили про завершення досудового розслідування посадовцям Збройних сил України та ДП «Львівський бронетанковий завод», підозрюваним у розтраті коштів під час закупівлі двигунів для потреб ЗСУ.

 

Про це поінформували в прес-службі НАБУ.

 

Відтак, 3 березня 2018 року підозрюваним та їхнім захисникам відкрито матеріали досудового розслідування для ознайомлення.

 

У НАБУ уточнили, що директора ДП «ЛБТЗ» підозрюють у вчиненні злочину за ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу України, ч. 2 ст. 366 КК України; заступникові директора ДП «ЛБТЗ» з комерційних питань інкримінують вчинення злочину за ч. 5 ст. 191, ч. 2 ст. 366 КК України; начальникові Центрального бронетанкового управління ЗСУ, генерал-майору – за ч. 5 ст. 191 КК України; начальникові відділу в управлінні ЦБТУ ЗСУ, полковнику – ч. 5 ст. 191 КК України; засновнику ТОВ «Булет Лайн» – за ч. 5 ст. 27, ч. 5 ст. 191 КК України.

 

Під час досудового розслідування встановлено, що ДП «Львівський бронетанковий завод» переміг у конкурсних торгах на поставку Центральному бронетанковому управлінню Збройних сил України (ЦБТУ ЗСУ) нових двигунів В-46-6. За документами, ЛБТЗ придбав у ТОВ «Булет Лайн» і поставив ЦБТУ ЗСУ 40 двигунів. Зібрані слідством докази свідчать про те, що насправді двигуни надійшли на завод від третьої сторони без жодних документів; договір із ТОВ був фіктивний, а двигуни – не новими, а такими, що були у використанні. До того ж ці двигуни у 2008-2009 роках вже були реалізовані підприємствам на внутрішньому ринку як надлишкове майно Міністерства оборони України.

 

За результатами проведення низки експертиз – економічної, комплексної, судової, автотехнічної, трасологічної, товарознавчої експертизи двигунів – слідство уточнило розмір збитків, завданих державі через корупційне правопорушення. Вони перевищують 14,15 млн грн.

 

Розслідування вказаних фактів детективи НАБУ розпочали у листопаді 2016 року.

 

Про підозру особам, причетним до реалізації корупційної схеми з закупівлі двигунів, повідомлено 14 липня 2017 року.

15.03.2018