Енн Епплбом здобула премію Ґелбера за книжку про Голодомор.

 

Американсько-британсько-польська публіцистка та історик Енн Епплбом стала переможницею 28-ї щорічної премії Лайонела Ґелбера. Таким чином журі відзначило її книжку "Червоний голод: війна Сталіна в Україні", повідомляє "Радіо Свобода".

 

"Ця прекрасно написана книжка свідчить про одну з найважливіших глобальних проблем. Голодомори, тоді й зараз, не є лише наслідком природних причин, вони також є результатом свідомого вибору, який роблять лідери. Це чудова книжка про глобально важливу проблему, її всі мають прочитати", – заявила голова журі Дженіс Стейн.

 

Вручення премії відбудеться 17 квітня в канадському місті Торонто, де Енн Епплбом проведе також публічну лекцію.

 

Енн Епплбом є лавреатом Пулітцерівської премії, автором книг "Історія ГУЛАГу" та "Залізна завіса: руйнування Східної Європи. 1944-1956 роки". Вона живе в Польщі разом із чоловіком, політиком Радославом Сікорським, та трьома дітьми.

 

Премію Лайонела Ґелбера вручають за найкращу книжку англійською мовою з питань міжнародної політики, метою написання якої є поглиблення публічних дебатів з важливих міжнародних питань.

 

Премію заснував в 1989 році канадський дипломат Лайонел Ґелбер. Нагороду щорічно вручають в партнерстві з журналом Foreign Policy та Школою глобальних відносин імені Мунка. 

 

У 2015 році лавреатом премії Ґелбера став українсько-канадсько-американський історик, лавреат цьогорічної Шевченківської премії Сергій Плохій (книга "Остання імперія: Занепад і крах Радянського Союзу"), а в 2013 році – канадська міністр українського походження Христя Фріланд.

 

15.03.2018