МОЗ скасувало талони запису до лікарів.

 

Міністерство охорони здоров'я України скасувало низку форм первинної облікової документації, зокрема талони запису до лікарів та медичні карти огляду для зарахування дітей до садочків і шкіл. Згідно з твердженням МОЗу, ці облікові форми "давно втратили свою актуальність, але роками продовжували залишатися рудиментом радянської паперовоорієнтованої системи охорони здоров'я".

 

Про це йдеться у повідомленні МОЗу.

 

Згідно з наказом міністерства № 57, втрачають чинність такі форми:

 

– № 025-2/о «Талон для реєстрації заключних (уточнених) діагнозів»;

– № 030/о «Контрольна карта диспансерного нагляду»;

– № 025-3/о «Медична карта студента № __»;

– № 025-4/о «Талон на прийом до лікаря»;

– № 025-6/о «Талон амбулаторного пацієнта»;

– № 026/о «Медична карта дитини (для дошкільного та загальноосвітнього навчальних закладів)»;

– № 031/о «Книга запису викликів лікарів додому».

 

"Із набуттям чинності наказу значно зменшується паперове навантаження на лікарів. Це, своєю чергою, сприятиме побудові пацієнтоорієнтованої системи охорони здоров’я. Викорінюючи радянську спадщину та створюючи адекватні умови для роботи медичного персоналу, уже з цього року на первинній ланці впроваджуються кардинальні та якісні зміни. Оновлена первинна ланка зможе вирішувати більшість проблем пацієнтів, адже, згідно з даними ВООЗ, близько 80% звернень пацієнтів можна вирішити саме на прийомі у сімейного лікаря", – наголошує МОЗ.

 

Відомство Уляни Супрун зазначає, що облік пацієнтів на первинній ланці "має бути адекватним та ефективним".

 

"Як свідчить практика, для обліку лише одного візиту пацієнта в медичному закладі необхідно було зробити записи в 5-10 різних паперових документах, інформація в яких дуже часто дублюється, поставити значну кількість різних підписів та печаток. Так, звичайний талон амбулаторного пацієнта (025-6/о) має майже 40 полів для заповнення", – прокоментували у міністерстві.

 

"Найбільш символічними у тому, що писали лікарі, були талони. При кожному зверненні пацієнта оформляли талон амбулаторного пацієнта (025-6/о) майже з 40 полями для заповнення або талон на прийом до лікаря (025-4/о) та талон для реєстрації заключних (уточнених) діагнозів (025-2/о). З цією інформацією далі нічого не відбувалось. Талони складались в коробки і збирали пил. Все, що було потрібно лікарю, він фіксував в картці хворого", – зазначили в Мінохоронздоров'я.

 

МОЗ наголошує, що скасування талонів є "символічним кроком", який відкриє велику програму поступового скасування всієї застарілої паперової статистичної документації та переходу на eHealth. "Медпрацівники мають вносити тільки потрібну інформацію, один раз і тільки в одному місці. Статистичні дані не треба заповнювати окремо – вони мають формуватися автоматично із медичних записів. Паперовий документообіг має зберігатися тільки для закладів, що не почнуть роботи з МІСами та eHealth", – зазначили в МОЗі.

 

Коментуючи окремі зі скасованих форм, Міністерство охорони здоров'я розтлумачило, що "диспансеризації" як "регулярного огляду здорових людей" не існує в цивілізованих країнах світу і це не визнається як ефективна модель охорони здоров’я. "Україна переходить на модель регулярних скринінгових оглядів по групах ризику з середини року. Ця модель є традиційною для цивілізованих країн світу", – анонсовано в повідомленні.

 

Також МОЗ нагадує, що сьогодні всі звернення пацієнтів до своїх медичних закладів реєструють в книзі запису викликів лікарів додому (№ 031/о) працівники реєстратури. Після цього лікар отримує цей журнал і має відзвітувати, що він здійснив усі візити за зазначеними викликами. "Пацієнт та лікар зможуть отримати доступ один до одного по телефону, – пояснили нову модель у міністерстві. – Час лікаря є цінним та обмеженим суспільним ресурсом. Кожен пацієнт повинен розуміти, що коли лікар іде до нього додому, він не допомагає щонайменше трьом іншим пацієнтам. Пацієнт та лікар будуть разом приймати рішення про необхідність візиту додому". Усе звітування про прийоми, проведені лікарем, зведуть до 4 цифр щоденно: загальна кількість звернень дорослих і дітей та кількість відвідувань дорослих та дітей вдома. Ці відомості фіксуються у втричі скороченій формі 039/о.

 

Медичну карту студента замінять звичайною амбулаторною карткою. "З запуском реформи у містах, студенти, які там навчаються, зможуть обрати будь-якого сімейного лікаря або терапевта за місцем фактичного проживання, підписати з ним декларацію та отримувати всі послуги разом з будь-якими необхідними довідками щодо стану здоров'я", – пояснили в МОЗі.

 

14.03.2018