Торф замість газу: альтернатива (не)прийнятна

Війна містян проти використання у Тернополі торфу в якості альтернативного палива для котелень триває вже понад рік.  Новацію, нагадаємо, вирішило впровадити керівництво міста і вже встигло частково переобладнати для цього сім комунальних котелень. Проект попередньо з громадою не обговорювали, ба більше – роботи почали, не маючи висновків державної екологічної експертизи. Громадських слухань, які відбулися уже постфактум і не підтримали ідею, Тернопільська міська влада вирішила до уваги не брати. Люди запротестували, адже всі котельні розміщені у густонаселених спальних районах, санітарну зону довкола них порушили ще в 1990-х, тож найближчі будинки розташовані вже за 30–50 метрів від труб, котрі несамовито димлять.

 

 

Тернополяни об’єдналися і разом виборюють право на чисте повітря – подали вже десятки позовів і апеляцій у суди. Однак поки що перемагає торф: чотири котельні вже запустили в роботу, отримавши дозвіл на викиди та ліцензію.

 

Тим часом активісти викрили ряд фактів, які можуть свідчити про корупційні схеми, до яких вдалися в процесі організації справи з торф’яними котельнями. Якщо ці факти вдасться довести, то котельні не працюватимуть, а все встановлене там обладнання доведеться демонтувати.  

 

Судові справи

 

Спершу тернополяни виходили на вулиці з плакатами, зверталися до чиновників на сесіях міської ради, а тепер боряться проти переобладнаних на торф котелень у судах.

 

На сьогодні будівельні роботи завершені на п’яти котельнях із семи, що засвідчують відповідні декларації про готовність об’єктів. На двох інших (на вул. Київській, 3с та вул.Франка, 16а) реконструкція не закінчена, є лише декларації на початок будівельних робіт. Найбільше баталій розгорнулося довкола котельні на вулиці Київській. Адже саме звідти і почалися протести. Насамперед місцеві жителі оскаржили в суді декларацію на початок будівельних робіт. Згодом будівництво зупинили екологи.

 

«Ще 14 лютого 2017 року державна екологічна інспекція в Тернопільській області видала припис КП "Тернопільтеплокомуненерго" про заборону будівельних робіт і скасувала декларацію про початок будівельних робіт, – розповідає активістка Юля Мамчак. – Також він передбачав штраф 144 тисячі гривень, який повинен був сплатити директор підприємства Андрій Чумак, КП "Тернопільміськтеплокомуненерго". Він оскаржив цю суму штрафу в суді, проте, хоч це було практично рік тому, досі ухвали суду в цій справі немає. Тому ми готуємо скаргу на суддю у Вищу раду правосуддя. Іншого шляху вплинути на суддів немає».

 

Припис про заборону будівельних робіт неодноразово намагалися оскаржити в суді як КП «Тернопільміськтеплокомуненерго», так і ТОВ «Тернопільтепло». Коли ж підприємства отримали відмову суду, подали апеляцію. Однак Львівський апеляційний суд залишив припис чинним.

 

 

Тернополяни звернулися публічно до міністра міністра екології та природних ресурсів пана Семерака.

 

Громада Тернополя вирішили повідомити Вас про порушення екологічного законодавства та прав мешканців м. Тернополя на чисте повітря, гарантоване нам Конституцією України.

Ще далекого 24 січня 2017 р. відбулися перші збори мешканців прилеглих будинків до котельні за адресою Київська 3 с, котру переобладнували на спалення торфу, за участю гол. інженера КП «Тернопільміськтеплокомуненерго». На даних зборах ми не отримали жодної інформації щодо безпечності переобладнання котельні по вул.. Київська, 3с в м. Тернопіль, яка будувалась поблизу нашого будинку. В подальшому до нас приєднались і інші мешканці Тернополя, що проживають поблизу комунальних котелень, що переобладнуються на використання торфу, та котрі відчули «радість» від роботи даних котелень.

Після об’єднання зусиль громадськості міста Тернополя, котра проживає поблизу 7 комунальних котелень та виступає проти їх реконструкції, активісти звернулись у всі можливі органи влади для з’ясування інформації щодо законності та правильності проведення реконструкцій, переобладнання комунальних котелень на торф. У березні 2017 р. за підтримки депутатів місцевої та обласної рад ми звернулись із відкритим листом до Прем’єр-міністра України.  У тому ж таки березні 2017 року ми брали активну участь у засіданнях комісії Тернопільської міської ради, створеної як реакція на даний лист, котра розглядала дане питання та прийняла рішення призупинити усі роботи, пов'язані із будівництвом, підготовкою, запуском чи експлуатацією котелень на альтернативних видах палива…

Ми звертали увагу правоохоронних органів МВС щодо порушень при проведенні робіт та відсутності усіх дозвільних документів при проведенні згаданих реконструкцій та функціонуванні котелень. 

Результатом наших звернень стало відкриття ряду Кримінальних проваджень. 
З вересня по жовтень 2017 року група активістів подала та зареєструвала в міській раді м. Тернополя ініціативу та провела громадські слухання за участю тернополян.
Рішенням громадських слухань було категоричне НІ торф’яним котельням на території міста Тернополя.

І ось в листопаді 2017 р. Ваше міністерство відверто плюнуло усім тернополянам в лице, видавши неправдиві та сфальшовані висновки державної екологічної експертизи. Ми як свідомі мешканці нашого міста не можемо залишатись осторонь. Тому ми звернулись до окружного адміністративного суду міста Києва з сімома позовами щодо скасування та визнання недійсним висновків державної екологічної експертизи.

Ми звертаємося до Вас з вимогою розібратися в даній ситуації та прийняти правильне рішення щодо недопущення погіршення екологічної ситуації в місті Тернопіль та забезпечення конституційних прав громадян України на чисте повітря».

 

Відповідь Мінекології була такою:

 

«Міністерство екології та природних ресурсів України на підставі поданих матеріалів оцінки впливів на навколишнє середовище, керуючись Законом України "Про екологічну експертизу", надало позитивні висновки державної екологічної експертизи на реконструкцію та переоснащення семи тернопільських котелень».

 

Також у відповіді зазначили, що висновки екологічної експертизи можна оскаржити і визнати недійсними.

 

 

«Сьогодні окружний адміністративний суд міста Києва розглядає сім позовів про скасування висновків державної  екологічної експертизи на експлуатацію всіх семи торф’яних котелень, з якими звернулися мешканці прилеглих до котелень будинків, – розповідає Юлія Мамчак. – Також активісти подали документи щодо недотримання норм екологічного законодавства України при впровадженні альтернативних котелень в Тернополі до європейських екологічних організацій».

 

Ще один крок тернопільських активістів у боротьбі з котельнями на торфі – позов до суду на скасування Договору про спільну діяльність, який був укладений між ТОВ «Тернопільтепло» та КП «Тернопільміськтеплокомуненерго».

 

«Це основа співпраці цих двох підприємств, – розповідає Юля Мамчак. – Ми проаналізували з юристами цей договір і на його основі сформували позов, який показує недобросовісне виконання двома сторонами його умов, що є підставою для його скасування. Також у ньому присутня корупційна складова – завищена ціна торфу та нецільове використання комунальних коштів з міського бюджету, тобто коштів, які сплачує кожен тернополянин, що користується послугами КП "Тернопільміськтеплокомуненерго"».

 

Громадські активісти заявляють: є ймовірність, що інвестори використовують розподільчу мережу комунального підприємства безкоштовно. Чому ТОВ «Тернопільтепло» не збудувало окремі котельні й не продавало тепло місту, а  вирішило нібито модернізувати вже існуючі котельні, невідомо.

 

Як з’ясував нардеп Віталій Купрій, вивчаючи деталі цієї справи, переобладнання котелень відбувалося на умовах співфінансування.

 

«КП "Тернопільміськтеплокомуненерго" вклало близько 16 млн грн, а "Тернопільтепло" – 74 млн грн. Котли та обладнання не належать КП "Тернопільміськтеплокомуненерго", а є власнісю ТОВ "Тернопільтепло" зідно з умовами договору про спільну діяльність. Хоча гроші за дане обладнання протягом семироків рівними частинами КП "Тернопільміськтеплокомуненерго" повертає інвестору», – йдеться у заяві нардепа.

 

Дозволи є, гарантій немає

 

У лютому вже цього року ТОВ «Тернопільтепло», яке, власне, створюватиме тепло із альтернативних видів палива, а саме з торфу, отримало документи на запуск котелень. Інформація про це та підтверджуючі документи з’явилася у місцевих медіа. Дозвіл на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами терміном на 10 років видало Управління екології та природних ресурсів ТОДА. Таке рішення було прийнято на основі позитивного висновку, яке зробило Головне управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області. Також у січні підприємство отримало ліцензію на вироблення теплової енергії від Тернопільської ОДА.

 

«ТОВ "Тернопільтепло" зверталося до нас стосовно видачі дозволів на викиди для п’яти котелень, – розповідає керівник Управління екології та природних ресурсів ТОДА Орест Сінгалевич. – На підставі рішення суду з п’яти нами видано чотири дозволи. У видачі дозволу для однієї котельні ми відмовили, оскільки там перебачено спільний викид від двох котлів в одну трубу, тобто від одного котла КП "Тернопільміськтеплокомуненерго" та від новозбудованого котла ТОВ "Тернопільтепло". Технологічно це можливо, але законодавством не передбачено можливість видачі на одне джерело викиду двох різних дозволів двох суб’єктам господарювання».

 

 

Орест Сінгалевич пояснює, що є процедура, передбачена законодавством, конкретні вимоги і висновки сертифікованої лабораторії щодо викидів у повітря. Якщо всі ці умови виконані, відмовити у дозволі не можуть.

 

«Є перелік речовин, які викидають у повітря і їх допустимі норми, – зазначає він. – На підставі дотримання цих норм ми видаємо дозвіл. На підставі матеріалів інвентаризації викидів атестованою лабораторією зроблено обґрунтовуючі матеріали для видачі дозволів, які засвідчують: концентрації чотирьох шкідливих речовин не перевищують встановлених норм. Звичайно, якщо експлуатувати обладнання правильно. Заміри здійснюють спеціальні організації, які мають дозвіл міністерства екології на проведення лабораторних досліджень та розробку обґрунтовуючих матеріалів. Ці організації не підпорядковані нам, вони працюють на договірних засадах із замовниками – даному випадку з ТОВ "Тернопільтепло". Ми зобов’язані довіряти їхній інформації і брати до уваги при видачі дозволів».

 

Згідно з дозвільними документами, у Тернополі запрацює чотири котельні – на вулицях Лесі Українки, Лемківській, Просвіти, Купчинського. Як запевняє керівник ТОВ «Тернопільтепло» Андрій Дмитраш, викид речовин від спалювання торфу відповідає не лише всім українським нормам і стандартам, а й європейським. «Тернопільтепло» планує запросити до співпраці для обміну досвідом партнерів зі скандинавських країн. Зокрема представників з Фінляндії, 30% загальної енергетики і 70% теплоенергетики якої, за його словами, виробляється за рахунок торфу. Аби упокорити громаду, керівництво теплогенеруючої компанії обіцяє побудувати в окремих районах міста нові дитячі майданчики та спрямовувати кошти у різні соціальні галузі.  

 

Роботи із переобладнання котелень були призупинені приписом Держекоінспекції. Щоправда, КП «Тернопільміськтеплокомуненерго» не погодилося з позицією екологів і навіть подало позов до окружного адміністративного суду стосовно правомірності видачі припису. Своєю чергою, Державна екологічна інспекція у Тернопільській області звернулася до того ж окружного адміністративного суду з позивними вимогами щодо заборони реалізації проектів і рішень щодо влаштування котелень на торф’яній крихті без позитивного висновку Державної екологічної експертизи.

 

«Ми всі суди з ТОВ "Тернопільміськтеплокомуненерго" виграли стосовно заборони їм здійснення будь-яких рішень щодо облаштування торфяних котелень, – розповідає керівник відомства. – Одночасно державний орган, який видає дозволи на викиди, а це управління екології та природних ресурсів Тернопільської ОДА, видало ТОВ "Тернопільтепло" дозволи на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря. Згідно з цими дозволами і маючи ліцензію на певний вид діяльності, що пов’язаний з виготовленням теплової енергії, ТОВ "Тернопільтепло" має прави здійснювати ці викиди. Тут є певна юридична колізія, адже ми видали припис ТОВ "Тернопільміськтеплокомуненерго", а зараз усі дозволи отримало ТОВ "Тернопільтепло". До нас звернулися місцеві жителі, активісти, щоб перевірили котельні, які тепер працюють на торф’яній крихті. Ми надіслали матеріали, щоб отримати погодження на проведення позапланової перевірки до державної регуляторної служби. Після отримання погодження ми побуваємо у приміщеннях цих котелень і перевіримо, наскільки відповідають фактичні викиди нормативам та оприлюднимо інформацію. Якщо будуть перевищення, то ми будемо рекомендувати або досягти нормативів, або заборонити діяльність у зв’язку з перевищенням. Чекаємо погодження регуляторної служби і тоді проведемо перевірку. Обов’язково долучимо до неї і громадських активістів, і місцевих жителів, і журналістів».

 

Тернополяни не планують здаватися і продовжуватимуть шукати справедливість у судах. Попереду – розгляд близько десятка позовів. Сусіди славнозвісних котелень уже відчули результати тестування – сильний шум та неприємний запах, і не хочуть такого сусідства. «Zbruc» відстежуватиме ситуацію і надалі.

 

07.03.2018