Кримського татарина засудили за патріотичний коментар у Facebook.

 

Феодосійський міський суд окупаційної адміністрації Криму 1 березня оголосив вирок кримськотатарському активісту Сулейману Кадирову, засудивши його на два роки умовно із забороною здійснення публічної діяльності.

 

Про це повідомляє кореспондент російської служби "Радіо Свобода" Антон Наумлюк.

 

 

Кадирова визнали винним у публічних закликах до порушення територіальної цілісності Росії за коментар у Facebook. Російське звинувачення інкримінувало кримському татаринові те, що він поширив на приватній сторінці відео про створення батальйону "Крим" і додав до цього власний коментар: "Згоден! Крим – це Україна! Завжди була, є і буде! Дякую автору за відео! Підтримую!".

 

Напередодні, виступаючи на дебатах сторін, Кадиров заявив про свою невинуватість у публічних закликах до порушення територіальної цілісності Росії. "Я ніколи не приховував своєї української позиції, завжди це говорив, це моє право як людини і громадянина. Я її не приховую. Винним себе не вважаю", – сказав активіст кримськотатарського руху, згідно з повідомленням видання "Крим. Реалії".

 

Кадиров зазначив, що слідство фактично фальсифікувало матеріали справи та свідчення низки свідків, деякі з яких виступали на стороні обвинувачення і в справі кримського журналіста Миколи Семени, засудженого за аналогічним звинуваченням.

 

Адвокат Олексій Ладін, виступаючи на дебатах, проаналізував долучені раніше до матеріалів справи міжнародних актів, резолюції Радбезу ООН і органів Євросоюзу, що підтверджують українську приналежність Криму.

 

"Я не бачу ніякого складу злочину в діях Кадирова, який висловлював не тільки свою думку, а й Євросоюзу й абсолютної більшості країн у світі, які не визнають ні анексії Росією півострова, ні проведеного тут 2014 року так званого референдуму", – арґументував адвокат.

 

Російські силовики 5 жовтня 2016 року прийшли з обшуком до будинку кримськотатарського активіста Сулеймана Кадирова, вилучили в нього ноутбук і телефон.

 

Кадирова підозрювали в закликах до невизнання кордонів Росії й підтримки громадського об'єднання "Аскер".

 

Кримінальну справу стосовно Кадирова порушили 11 жовтня 2016 року за підозрою в сепаратизмі.

 

У квітні 2017 року російська служба з фінансового моніторингу внесла Кадирова до переліку екстремістів і терористів.

 

Кадиров стверджує, що кримінальна справа – це провокація спецслужб у відповідь на його активну громадянську позицію і правозахисну діяльність.

 

01.03.2018