Кремль заборонив імпорт молочної продукції з Білорусі.

Россільгоспнагляд закинув білоруським виробникам порушення ветеринарно-санітарних вимог.

 

 

Заборона на ввезення молочної продукції з Білорусі починає діяти вже з понеділка, 26 лютого. Також цього дня повинні пройти консультації Федеральної служби з ветеринарного і фітосанітарного нагляду (Россільгоспнагляд)  з представниками Міністерства сільськогосподарської продукції Білорусі.

 

Зокрема, під заборону потрапляють молоко, вершки, згущене молоко, а також сири і молочний білок. Як заявили в Россільгоспнагляді, рішення було ухвалене в зв'язку з «неодноразовими порушеннями ветеринарно-санітарних вимог Євразійського економічного союзу (ЄАЕС) і РФ». У повідомленні на сайті Россільгоспнагляду, зокрема, зазначено, що у 2017 році російські контролери зафіксували 596 порушень білоруськими підприємствами ветеринарно-санітарних норм, до того ж 376 випадків припало на молоко і молочну продукцію.

 

Також у повідомленні подано таке обґрунтування санкцій: «У жовтні 2017 року Россільгоспнагляд виявив факти поставок до Росії білоруськими компаніями ТОВ «Газ венчуре», ТОВ «Глобалкостом» і РУП «Белтаможсервис» забороненої відповідними економічними заходами молочної продукції походженням з України та країн Євроунії під виглядом виробників країн, що не потрапили під чинні обмеження (Іран, Македонія, Сан-Марино та Китай). Йшлося про легалізацію 150 тисяч тонн забороненої до ввезення в Росію продукції».

 

Водночас у повідомленні наголошено, що російські експерти не вбачають небезпеки у запровадженні обмежень для вітчизняних споживачів і молокопереробної галузі. Хоча варто зазначити, що, наприклад, 2017 року Білорусь була лідером з постачань молочної продукції в Росію. На частку країни припадало 92% всіх поставок молока і вершків (269,2 тис. тонни), 78% згущеного молока і вершків (172,4 тис. тонни), а також 82% сухого знежиреного молока (95 тис. тонн).

 

Мінськ має намір опротестувати російські санкції. «Запровадження обмежень на поставки білоруського молока до Росії грубо порушує норми ЄАЕС», – заявив представник Білорусі в Колегії з питань промисловості та агропромислового комплексу Євразійської економічної комісії (ЄЕК) Сергій Сидорський. У розмові з білоруським агентством БЕЛТА Сидорський, в минулому голова уряду Білорусі, підкреслив, що у Россільгоспнагляду немає підстав для запровадження такої заборони.

26.02.2018