ЄС підтвердив зупинку фінансування української прикордонної інфраструктури.

 

У Європейській комісії підтвердили інформацію про закриття проекту з фінансування модернізації шести прикордонних пропускних пунктів на заході України.

 

Про це сказала речник Євросоюзу Майя Косьянчич у коментарі УНІАН.

 

З її слів, загальна сума фінансування становила 29,2 млн євро, а головним бенефіціаром виступала Державна фіскальна служба України.

 

"Однак з огляду на затримки, пов'язані з виконанням, після нашої оцінки та з урахуванням внесків відповідних держав-членів, ми дійшли висновку, що проект не міг бути завершений вчасно. Шість проектів зараз перебувають у стадії закриття, а невикористані кошти відшкодовуються", – констатувала вона.

 

Зі слів Косьянчич, Європейський Союз "рішуче підтримує комплексну програму реформ в Україні, спрямовану на стабілізацію економіки та підвищення рівня життя своїх громадян".

 

"З 2014 року ЄС пообіцяв виділити на процес реформ 12,8 млрд євро, вже виділено більше 10 млрд євро. Для сприяння співпраці між Україною та сусідніми країнами ЄС було прийнято чотири програми транскордонного співробітництва. У рамках цих програм ЄС фінансував інфраструктурні проекти, включаючи проекти пунктів пропуску через кордон, основними бенефіціарами яких були українські органи влади", – деталізувала речник Євросоюзу.

 

Як сказала Косьянчич, цими програмами керують країни Євросоюзу за рахунок фінансування ЄС.

 

Раніше аґенція Reuters написала, що Євросоюз закриває проект з фінансування модернізації шести прикордонних пропускних пунктів, розміщених на заході України. Причиною згортання програми нібито стали низка затримок, помилок та перевитрат за участю місцевих чиновників та підрядників.

 

Один із посадовців Унії буцімто сказав журналістові: "Існує певна втома в Україні. Люди обурені через відсутність реформ, особливо в боротьбі з корупцією".

 

21 лютого міністр фінансів Олександр Данилюк підтвердив інформацію про припинення фінансування Євросоюзом модернізації прикордонних контрольно-пропускних пунктів. "Це дуже негативний сигнал... Тому що коли ми говоримо про припинення співпраці з нашими партнерами через власну неспроможність, ми просто самі себе дискредитуємо", – сказав міністр.

 

22.02.2018