Питань більше

Коли в голові виникає словосполучення «що це було?», ігноруйте його  бо, знайшовши відповідь, голова посвариться з рештою організму.

 

Переселення тижня

 

 

Саакашвілі вже називали колишнім президентом і колишнім головою обласної адміністрації. Тепер його можна іменувати колишнім громадянином України і Агасфером.

 

З невідомих причин цього діяча восени минулого року пустили через польський кордон, тепер з таких самих причин його повернули назад. У Варшаві Міхаіл Ніколозович оперативно провів брифінг, де потішив фразою:

 

«У мене після вчорашнього дуже болить шия, тому що вони всіляко мене душили всю дорогу, як Шарикова. Так-от, я хочу сказати: шия у мене пройде, а шию українському олігархату разом з українським народом ми скрутимо».

 

«Пакували» невгамовного апатрида в ресторані й шарпали в процесі за різні частини тіла – це єдиний факт, який не підлягає обговоренню. Незрозумілим залишається те, чому звинувачуваного у дуже серйозних злочинах Саакашвілі відправили за кордон, а не притягли до відповідальності, за чий кошт чартерним авіарейсом його транспортували туди і, врешті-решт, коли «вічний революціонер» вивчить класику, де душили не Поліграфа Поліграфовича, а зовсім навпаки?

 

Мер тижня

 

 

Національне антикорупційне бюро зробило спробу довести, що бути міським головою не тільки прибутково для кишені, а й небезпечно для здоров’я. Для експерименту взяли одеського мера Геннадія Труханова – і мало що доброго в служителів Феміди вийшло.

 

Труханов довго був у різноманітних відрядженнях і відпустках, а коли повернувся на історичну батьківщину, то зацікавив НАБУ.

 

Натомість суду одеський градоначальник був менш цікавий – і з зали, де Труханову мали б оголосити вирок, його віддали на поруки народному депутатові. Частина 5 статті 191 Кримінального кодексу України (заволодіння майном шляхом зловживання службовим становищем) тепер компенсується дружбою з особою, яка має недоторканність.

 

До речі, крім мера, затримували і його заступника – але, на відміну від Труханова, за якого поручився нардеп від Блоку Порошенка, Вугельмана врятували від слідчого ізолятора представники фракції «Опозиційний блок» і групи «Відродження». Виявляється, і в провладних, і в опозиційних команд є спільні вічні цінності у вигляді одеського керівництва.

 

Спеціалізована антикорупційна прокуратура пообіцяла оскаржити рішення суду – і тепер виникає питання, що з того оскарження вийде.

 

Саміт тижня

 

 

Для гурманів Мюнхен асоціюється з сосисками, людям без смакових претензій столиця Баварії мала б нагадувати про те, що вісімдесят років тому там сиділи такі собі Гітлер, Муссоліні, Даладьє й Чемберлен і, можливо, навіть їли місцеві лігумінки, паралельно потрошачи Чехословаччину. Тепер у Мюнхені відбуваються безпекові конференції, де багато присутніх керуються російським прислів’ям «якщо мордою не вдався, то хоча б біля красунь постою».

 

Цей фразеологізм не стосується вітчизняної делегації, яка на заході була представлена потужно і виконала свої функціональні обов’язки. Президент Порошенко бесідував із особами, які його цікавили, і виступав на головному ораторському майданчику, міністр Клімкін налагоджував стосунки з впливовими людьми, опозиціонерка Тимошенко також щось там робила.

 

Буцімто був у Мюнхені і згаданий Саакашвілі, який на той час встиг відвідати Варшаву й Амстердам. Що він там робив – невідомо.

 

Фонд тижня

 

 

Спеціалісти з Міжнародного валютного фонду їздять в Україну як мешканець Салтовки в Харків чи житель Бережан у Тернопіль – регулярно і з якимись для них зрозумілими результатами.

 

У березні 2015 року МВФ схвалив чотирирічну програму кредитування економіки України на 17,5 мільярда доларів. В рамках цієї програми наша країна отримала від Фонду чотири кредитні транші на загальну суму 8,7 мільярда доларів. Винні ми тепер на всю голову і найближчих кількасот років матимемо чим перейматися.

 

В Кабінеті Міністрів повідомили, що переговори з фінансистами пройшли вдало і в поточному році нам дадуть ще два мільярди доларів. Інформація з вулиці Грушевського звучала так оптимістично, що виникли риторичні питання.

 

20.02.2018