Лондон закликав ЄУ укласти новий договір з безпеки.

Документ мав би діяти після виходу Великої Британії з Європейської Унії.

 

 

«Безпека Європи – це і наша безпека, тому я говорила раніше і повторюю сьогодні, що Велика Британія беззастережно налаштована на її збереження», – запевнила британська прем'єрка Тереза ​​Мей, виступаючи на Мюнхенській конференції з безпеки в суботу, 17 лютого. Вона додала, що обмін розвідувальною інформацією між Лондоном і ЄУ, а також співпраця між правоохоронними органами повинні тривати й після Brexit’у.

 

Мей заявила, що нова угода повинна бути присвячена співпраці у військовій сфері, в сфері розвідки та боротьби з тероризмом. За словами керівниці британського уряду, нова угода з питань безпеки дозволить Об’єднаному Королівству зберегти членство в поліційній організації ЄУ, Європолі, і оперативно екстрадувати підозрюваних.

 

При цьому Велика Британія має намір вийти з-під юрисдикції Суду Європейської Унії. «Це, втім, не повинно ускладнити співпрацю між Лондоном і Брюсселем. Ми повинні робити те, що є найпрактичнішим і найпрагматичнішим в залагодженні колективної безпеки», – процитувало слова Мей радіо BBC.

 

Мей висловила переконання, що ідеологічні розбіжності не повинні стримувати співпрацю в царині безпеки між Великою Британією і ЄУ після Brexit’у. «Не можна допустити, щоб жорсткі інституційні обмеження стримували цю співпрацю й ставили безпеку наших громадян під загрозу», – заявила вона.  

 

Водночас у своєму виступі Мей рішуче відкинула можливість повторного референдуму про членство Великої Британії в ЄУ. «Ми виходимо з ЄУ, і про другий референдум, про те, щоб повернути назад, не може бути й мови», – заявила вона. Провести такий референдум останнім часом закликає низка британських і європейських політиків та громадських діячів, котрі є противниками Brexit’у.

 

Запланована дата виходу Об’єднаного Королівства з ЄУ – 30 березня 2019 року. Однак перемовини Лондона з Євроунією про умови виходу поки що далекі від завершення.

17.02.2018