США звинуватили російську «фабрику тролів» у втручанні у вибори.

У звинуваченні названо конкретні прізвища 13 росіян.

 

Євген Прігожин

 

 

Велике журі федерального суду американського округу Колумбія звинуватило російську компанію «Агентство інтернет-досліджень» (також відому як «фабрика тролів») у втручанні в президентські вибори в США 2016 року. Про це в п'ятницю, 16 лютого, повідомив спецпрокурор США Роберт Мюллер. Відповідний документ опубліковано на сайті Міністерства юстиції Сполучених Штатів. 

 

У документі зазначено, що компанія почала втручатися в політичні і виборчі процеси в США ще з 2014 року. У тексті звинувачення також перераховані імена 13 росіян, котрі, як вказано, є співробітниками організації або пов'язані з нею. Серед них – російський бізнесмен Євген Прігожин, котрого вважають людиною, близькою до президента Росії Володимира Путіна. 

 

Цих осіб звинувачують у «змові з метою шахрайства проти США», а також в «змові з метою шахрайства з використанням електронних засобів передачі даних і для банківських махінацій», а також «в розкраданні персональних даних за обтяжувальних обставин».

 

В обвинувальному висновку згадані також компанії «Конкорд менеджмент і консалтинг» та «Конкорд кейтерінг», які належать Прігожину. «З початку 2014 року організація ("Агентство інтернет-досліджень", – Z) почала втручатись в політичну систему США, в тому числі в президентські вибори 2016 року. Організація отримувала фінансування від Євгена Вікторовича Прігожина і контрольованих ним компаній, в тому числі "Конкорд менеджмент і консалтинг" і "Конкорд кейтеринг"», – йдеться в документі.

 

Згідно з обвинувальним висновком, співробітники компанії, зокрема, заводили екаунти в соцмережах від імені громадян США і розміщували там інформацію, яка «ганьбила кандидата від Демократичної партії Гілларі Клінтон».

 

Як повідомив заступник генерального прокурора США Рід Розенштайн, американський Мін'юст має намір вимагати екстрадиції 13 росіян до Америки й сподівається на співпрацю російською влади. Росія ж раніше неодноразово заявляла, що видавати своїх громадян їй забороняє конституція.

 

 

16.02.2018