Клімкін відбув переговори із Лавровим.

 

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін та його російський колега Сєрґєй Лавров обговорили під час двосторонньої зустрічі в Мюнхені питання миротворчої місії на Донбасі, але наразі без прогресу.

 

Про це повідомляє аґенція "Інтерфакс-Україна".

 

"Поки що ми не домовилися ні про що", – констатував Клімкін.

 

Міністр зазначив, що російська точка зору на миротворчу місію на Донбасі відрізняється від української і дискусію слід продовжувати.

 

"Другою головною темою після звільнення заручників і політичних в'язнів була тема миротворчої операції. Ми довго говорили про це. Я сказав, що для нас дуже важливо, щоб міжнародна спільнота могла поступово взяти контроль над окупованими територіями. Без цього не можемо говорити ні про що, ні про які подальші процеси", – сказав голова МЗС.

 

Клімкін розповів, що під час обговорення перспективи проведення виборів на Донбасі він поставив російському колезі питання, чи той зміг би поїхати на Донбас і вести зі своїми колегами-політиками передвиборчу кампанію. "Лавров посміхнувся, розуміючи, що це за визначенням неможливо", – переповів голова МЗС України.

 

Зі слів Клімкіна, на зустрічі також ішлося про доступ міжнародних гуманітарних організацій, зокрема Міжнародного комітету Червоного Хреста, до заручників. "Ми мусимо почати реальний процес пошуку зниклих безвісти", – додав міністр.

 

Окрім того, міністри обговорили можливість відновлення роботи Спільного центру з контролю і координації (СЦКК), адже російських представників там досі немає. "Я чітко сказав, що, звичайно, ми не можемо говорити про якийсь формальний статус тут, але практичні речі мусять залишатися сфокусованими на припиненні вогню", – прокоментував міністр.

 

Клімкін висловив сподівання, що зустріч із Сєрґєєм Лавровим допоможе зрушити з місця принаймні гуманітарні питання. "Я вважаю, з гуманітарної точки зору ця зустріч була важливою. Я дуже сподіваюся, що ми зможемо дати поштовх. Щодо інших питань, як ви розумієте, домовленостей у нас нема", – сказав міністр.

 

Відповідаючи на питання про перспективу зустрічі в Мюнхені "нормандської четвірки" на рівні міністрів закордонних справ, Павло Клімкін сказав, що переговори можуть відбутися в суботу.

 

"Зараз говоримо про те, щоб організувати цю зустріч завтра, коли тут буде міністр закордонних справ Німеччини пан Габріель. Якщо не вдасться, будемо проводити її найближчим часом (іще у п'ятницю, – Z)", – сказав Клімкін.

 

Голова МЗС України підкреслив, що ця зустріч дуже важлива. "Це питання безпеки, а зараз ми спостерігаємо свідому ескалацію, коли відбувається все більше обстрілів із забороненого озброєння. Друге питання – яким чином ми організуємо далі доступ гуманітарних організацій і звільнення наших ув'язнених. І третє питання – ми хочемо говорити і в "нормандському форматі" про миротворчу операцію", – пояснив міністр.

 

"Зараз уже фактично говоримо безпосередньо з Росією, є трек США-Росія, де Курт Волкер дуже активно працює і з яким завтра зранку буду зустрічатися. І нам треба активізувати тиск у "нормандському форматі", – сказав голова МЗС.

 

16.02.2018