Лутковська висловила зауваження до способу видворення Саакашвілі.

 

Процедура реадмісії щодо екс-президента Грузії, лідера "Руху нових сил" Міхеїла Саакашвілі з України в Польщу була законною, однак є питання до процедури її здійснення.

 

Про це в інтерв'ю 5 каналу заявила уповноважена Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська.

 

"Реадмісія справді була законною. Інше питання, яким чином її проводили, чи не було в цьому разі надмірного застосування сили до людини. Це питання, яке залишається. Залишається питання щодо транспортування – це одне з питань, яке я поставила і Прикордонній, і Міграційній службі. Є ще деякі процедурні питання, які стосуються саме реадмісії, на які я би хотіла отримати відповіді, і залишається ще одне питання: чи можна здійснювати реадмісію особи, яка сьогодні має статус обвинуваченої", – прокоментувала Лутковська.

 

Вона зазначила, що вже відкрито відповідні провадження, а офіс омбудсмена звернувся із запитами до Державної прикордонної, Державної міграційної служби та інших відомств щодо процедури реадмісії Саакашвілі.

 

"Запити тільки відправлені, я чекаю відповіді. Залежно від того, якими вони будуть, можна буде говорити, є порушення чи ні", – пояснила Лутковська.

 

15.02.2018