Помер принц данський.

Напередодні чоловік королеви Данії Марґрете II принц-консорт Генрік занедужав на пневмонію, у нього також виявили пухлину в легені.

 

 

Принц Генрік до одруження з данською принцесою-спадкоємицею Марґрете звався Анрі Марі Жаном Андре, графом де Лаборд де Монпеза. Він народився у французькому Талансі 11 червня 1934 року. Студіював, зокрема, у Сорбонні, де вивчав право і політичні науки. З 1959 до 1962 року служив у французькій армії, брав участь в Алжирській війні. На момент одруження, яке відбулося 10 червня 1967 року, працював секретарем французької амбасади в Лондоні. 

 

Відтак граф Анрі де Монпеза отримав титул «Його Королівська Високість принц Генрік Данський» і перейшов з католицизму в лютеранство. Після сходження дружини на трон йому було присвоєно звання генерала й адмірала (командувача армією і флотом королівства). Згодом Марґрете ІІ удостоїла свого чоловіка титулом принц-консорт. Це звання вище за принца, але нижче за короля-консорт.

 

На початку серпня минулого року принц Генрік виступив зі скандальною заявою, в якій висловив своє невдоволення роллю, яку відіграє в суспільному житті як монарх. Він навіть заявив, що після смерті не бажає бути похованим в Роскільдському соборі поруч зі своєю дружиною. «Якщо вона хоче, щоб я лежав з нею, то нехай дасть мені титул короля-консорта», – застеріг тоді принц данський.

 

Наприкінці січня цього року чоловік королеви Данії потрапив до лікарні з пневмонією. Принца шпиталізували в Єгипті, де він перебував з візитом, після чого його доправили в Королівську лікарню в Копенгагені на обстеження. У нього виявили пухлину в легені, однак вона виявилася доброякісною. У вівторок принц за власним бажанням був виписаний з лікарні й доставлений до резиденції данської королівської родини Фреденсборґ.

 

Минулого тижня стало відомо про стрімке погіршення самопочуття принца. Його старший син – 49-річний кронпринц Фредерік – був змушений перервати своє перебування на Олімпійських іграх у Південній Кореї й терміново повернутися до Данії.  

 

 «Його Королівська Високість принц Генрік мирно помер уві сні у вівторок, 13 лютого, о 23.18 в палаці Фреденсборґ», – йдеться в повідомленні на сайті Королівського палацу. На момент смерті йому було 83 роки. Відзначають також, що 77-річна дружина й двоє синів перебували поруч з ним.

14.02.2018