Мартін Шульц відмовився очолити МЗС у майбутньому уряді ФРН.

Це відбулося попри те, що ще кілька днів тому чинний голова Соціал-демократичної партії Німеччини публічно заявляв про своє бажання стати керівником зовнішньополітичного відомства Німеччини.

 

 

Про своє рішення голова СДПН Мартін Шульц (Martin Schulz) повідомив на офіційному сайті партії. «Цим я оголошую про відмову від посади у федеральному уряді й гаряче сподіваюся, що на цьому дебати всередині партії завершаться. Ми всі провадимо політику для людей у цій країні. А це значить, що мої персональні амбіції я повинен ставити позаду інтересів партії», – читаємо в заяві Шульца, опублікованій у п'ятницю, дев’ятого лютого.

 

Німецьке видання Die Welt, покликаючись на свої джерела в СДПН, пояснює відмову Шульца його суперечкою з чинним міністром закордонних справ Німеччини Зіґмаром Ґабріелем (Sigmar Gabriel). Нагадаємо, що у січні 2017 року Ґабріель відмовився від головування в СДПН на користь Мартіна Шульца. Також він відмовився від здобуття посади федерального президента, аби залишити за собою керівництво у МЗС Німеччини. Відомо, що в тодішніх неофіційних партійних домовленостях соціал-демократів йшлося про те, щоб залишитися й після виборів до Бундестаґу у «великій коаліції» з ХДС/ХСС, причому Ґабріель мав і надалі зберігати свою посаду. Утім, як відомо, у день виборів Шульц заявив про те, що партія не бажає більше бути в коаліції з християнськими демократами, внісши зайву плутанину в попередні плани. Через це чинний голова СДПН потрапив під сильний тиск з боку інших представників керівництва партії, котрі не планували розривати коаліції.

 

Ймовірно, відмова Шульца від посади шефа німецької дипломатії означатиме, що Ґабріель таки залишиться на своїй посаді й у новому кабінеті.

09.02.2018