Комісар ОБСЄ підтримав двомовний підхід в українській освіті.

 

Верховний комісар ОБСЄ у справах національних меншин Ламберто Дзаньєр висловив підтримку двомовному підходу в українській освіті з метою збереження самобутності національних меншин та одночасно зміцнення ролі державної мови.

 

Як ідеться у повідомленні на сайті ОБСЄ, Дзаньєр 5-7 лютого прибув на Закарпаття для ознайомлення з міжетнічними відносинами у регіоні. Верховний комісар відвідав Ужгород, Мукачеве, Берегове та село Соломонове. Він обговорив питання, які пов'язані з національними меншинами та місцевою владою, спільнотами меншин та іншими зацікавленими сторонами.

 

Особливу увагу Дзаньєр приділив проблемам меншин у галузі освіти. Він обмінявся думками щодо модальностей втілення нещодавно прийнятого закону про освіту в Україні з представниками влади, національних меншин та спеціалістами зі сфери освіти. Також представник ОБСЄ відвідав декілька шкіл у регіоні, включаючи школу, яка реалізовує пілотний проект двомовного навчання.

 

"Двомовна освіта є ефективним засобом знайти баланс між збереженням та сприянням розвитку самобутності меншин, який водночас дозволяє здійснити успішну соціальну інтеграцію завдяки зміцненню ролі державної мови", – наголосив Дзаньєр. Відтак він привітав використання цього підходу у багатонаціональному закарпатському регіоні.

 

Верховний комісар додав, що співпрацюватиме з українською владою щодо політичних рішень та практичних кроків у зміцненні інтеграції українського різноманітного суспільства.

 

09.02.2018