CAS відмовився розглядати позови російських спортсменів до МОК.

Йдеться про спробу атлетів з Росії, раніше реабілітованих спортивним трибуналом, домогтися допуску на цьогорічну Зимову олімпіаду в Південній Кореї.

 

 

Спеціальна виїзна комісія Спортивного арбітражного суду (Court of Arbitration for Sport – CAS) відмовилася розглядати скарги групи російських спортсменів і спортивних функціонерів на відмову Міжнародного олімпійського комітету (МОК) запросити їх на зимову Олімпіаду до Пхьончхана. Комісія в складі трьох суддів з Єгипту, Швейцарії та Південної Кореї ухвалила, що розгляд даних двох скарг не входить в її юрисдикцію. Про це повідомив телеканал ARD з покликом на прес-реліз, оприлюднений на сайті CAS у четвер, восьмого лютого.

 

У документі наголошується, що повний текст постанови разом з мотивуванням буде опубліковано на сайті Спортивного арбітражного суду в п’ятницю, дев’ятого лютого.

 

Одну зі скарг на недопуск до Олімпіади в Пхьончхані подала група з шести російських спортсменів: Тетяна Бородуліна, Павло Куліжніков, Олександр Логінов, Ірина Старих, Дмитро Васильєв і Денис Юсков. Другу – їхні лікарі, тренери і помічники: Павло Абраткевіч, Віктор Сівков, Анна Вичік, Євген Зиков, Анатолій Челишев, Данило Чабан і Костянтин Полтавець.

 

 

Нагадаємо, що першого лютого CAS оголосив рішення за 39-ма з 42-х апеляцій російських спортсменів, котрі поскаржилися на довічну дискваліфікацію. Арбітраж задовольнив позови 28 атлетів, визнавши неправомірними рішення про їхнє відсторонення від участі в Олімпійських іграх. Судді CAS визнали недоведеними факти особистого порушення цими спортсменами антидопінґових правил і відновили завойовані атлетами медалі на Олімпійських іграх в Сочі 2014 року.

 

У грудні минулого року МОК через систематичне вживання допінґу відсторонив збірну Росії від участі в Олімпіаді-2018, дозволивши брати участь в Іграх у Південній Кореї під нейтральним прапором тільки окремим спортсменам, котрі не були помічені у вживанні допінгу. В кінці січня МОК зареєстрував 169 росіян для участі в змаганнях в Пхьончхані.

 

08.02.2018