Не всі є ворогами Польщі: Росія недоторканна

Чому серед ворогів, які знищували Польщу і напевно думають це робити в майбутньому (без цієї пропагандистської тези PiS не втримається при владі), взагалі нема Росії — одвічного ворога Польщі?

 

 

Так, "інші дияволи" є могутніми: геї зі своїм гомолобі, гендер, який змінює польських хлопців у дівчаток, всюдисущі і настільки вирафіновані біженці, що потрафлять зіграти роль студента медичного університету у Вроцлаві, щоби там робити бомби. Тепер з'явився єврей — багатоликий  ворог, бо він діаспорний: то ізраїльський, то американський, а то європейський.

 

Але Путін — ні. Путін не є ані євреєм, ані геєм, ані гендером, ані німцем, ані біженцем. І Росія вже не є нашим ворогом. Навіть російська тема у "смоленській справі" притихла.

 

PiS скрупульозно і консеквентно переспрямовує свою політику денґеризації (термін, який вживав Бауман — також єврей — для окреслення політик, що будуються на винайденні фіктивних загроз і захисті "народу" від них) так, щоб вона не зачіпала Росію і самого Путіна. Всі нас принижують, тільки не Росія; всі фальсифікують історичне бачення нашої доблесті й непогрішності, тільки не Росія; всі змовилисЯ проти мужньої Польщі, тільки не Путін.

 

Чи ж ідеться тут про нинішнє захоплення Презеса могутністю сусіда та його методами провадження влади? Чи йдеться про пошук союзника в наших планах розбити Європу і повернутися до племінних воєн, в яких ми проявимо рівновелику сусідській відвагу і велич?

 

Епоха "доброї зміни" в багатьох відношеннях і в щораз більшою мірою нагадує ПНР: маємо харитативну соціальну політику, маємо цілком заідеологізовані освіту і медіа, маємо позірну демократію, де більшість інституцій є під обцасом однієї партії; зрештою, всюди маємо ворогів, бо Захід краде нам суверенітет, Ізраїль — гроші, Франція — виделки, а Німеччина — гідність. Тільки Росія недоторканна. Так було в ПНР: "польсько-радянська дружба — це мир, незалежність і щасливе майбутнє нашої вітчизни".

 

Не йдеться про те, що я намовляю роздувати черговий образ ворога, щоби лякати ним "темний нарід" (який все купить), радше висловлюю радість, що в країні, оточеній всілякими ворогами, PiS і презес особисто мають одну нейтральну (недоторканну) постать — Путіна. Це є хіба безсумнівний успіх нашої дипломатії. А може, щось більше?


Magdalena Środa
Nie wszyscy to wrogowie. Nietykalna Rosja
Gazeta Wyborcza, 07.02.2018
Переклад О.Д.

 

07.02.2018