На Мальдівах запроваджено надзвичайний стан.

Місцева поліція арештувала верховного суддю й колишнього президента.

 

 

Президент країни Абдулла Ямін оголосив надзвичайний стан терміном на 15 діб. Це дає силовикам ширші повноваження під час арештів. Про це повідомила інформаційна аґенція Reuters.

 

Мальдівська поліція у вівторок зранку, шостого лютого, заарештувала голову Верховного суду країни Абдуллу Саїда. За деякими повідомленнями місцевих ЗМІ, інших членів Верховного суду поліція з понеділка проти їхньої волі утримує в будівлі суду. Як заявили в поліції, це зроблено для проведення слідчих заходів. Про конкретні звинувачення, висунуті суддям, нічого не говориться.

 

Також заарештовано колишнього президента цієї острівної держави, впливового опозиційного політика Абдула Гаюма. Він очолював країну з 1978-го до 2008 року. Що цікаво, 80-річний Абдул Гаюм, котрий правив країною майже 40 років і припинення президентства котрого вважалося перемогою демократії, нині підтримує опозицію. Гаюм є зведеним братом чинного президента Яміна.

 

Роботу парламенту за указом чинного президента припинено. Уряд також наказав армії протидіяти будь-якій спробі Верховного суду оголосити імпічмент Абдуллі Ямінові.

 

Криза на Мальдівах почався після того, як президент Ямін, котрий перебуває при владі з 2013 року, відмовився виконати рішення Верховного суду, який постановив відпустити ув’язнених лідерів опозиції.

 

Ситуація на Мальдівах розвивалася таким чином. У четвер, першого лютого, Верховний суд скасував вирок щодо колишнього президента країни Мохамеда Нашида і ще восьми представників опозиції, обвинувачених у терористичній діяльності. У п'ятницю Нашид оголосив про намір балотуватися на президентських виборах цього року. Нашид був першим демократично обраним президентом острівної держави. Він перебував на посаді з 2008-го до 2012 року. 2015-го його засудили до 13-ти років ув'язнення за звинуваченням у зловживанні повноваженнями. Вирок Нашидові засудило міжнародне співтовариство. 2016 року колишньому президентові дозволили виїхати до Великої Британії на лікування, після чого він отримав там політичний притулок.

 

У суботу, третього лютого, президент Ямін відсторонив від виконання обов’язків начальника поліції Ахмеда Аріфа і його наступника Ахмеда Сауді, котрі спробували виконати рішення Верховного суду.

 

У неділю, четвертого лютого, генеральний прокурор країни Мохамед Аніл заявив, що Верховний суд збирається відсторонити Яміна від влади. Він також зазначив, що у Верховного суду немає повноважень щодо президента, і закликав поліцію та військовиків не виконувати цього рішення.

 

Прихильники Нашида готуються провести в країні масштабну протестну акцію. Сам політик перебуває нині на Шрі-Ланці. Він охарактеризував дії мальдівського уряду як «безсоромне порушення закону, рівносильне державному перевороту». «Громадяни Мальдівів вже втомилися від цього злочинного, протиправного режиму», – заявив Нашид. Він закликав президента Яміна негайно подати до демісії.

06.02.2018