МОК відмовився запросити реабілітованих російських спортсменів на Олімпіаду.

Керівництво Міжнародного олімпійського комітету не вважає виправдальний вердикт спортивного арбітражу доказом «допінґової чистоти» росіян.

 

 

Міжнародний олімпійський комітет відмовився запрошувати на Олімпіаду в Пхьочхані 13 російських спортсменів і двох тренерів, апеляції котрих раніше задовольнив Спортивний арбітражний суд (Court of Arbitration for Sport – CAS). Про це МОК повідомив на своєму сайті в понеділок, п’ятого лютого.

 

Раніше з відповідним проханням до МОК звернувся Олімпійський комітет Росії. Однак незалежна комісія під головуванням члена виконкому МОК Дениса Освальда перевірила кожен із випадків індивідуально й у неї «залишилися сумніви щодо чистоти спортсменів». «Окрім того, комісія зробили висновок, що рішення CAS не розвіяло підозри щодо застосування допінґу і не надала комісії впевненості в тому, щоб вважати цих 13 атлетів чистими», – зазначено в повідомленні МОК.

 

Нагадаємо, що першого лютого CAS оголосив рішення за 39-ма з 42-х апеляцій російських спортсменів, котрі поскаржилися на довічну дискваліфікацію. Арбітраж задовольнив позови 28 атлетів, визнавши неправомірними рішення про їхнє відсторонення від участі в Олімпійських іграх. Судді CAS визнали недоведеними факти особистого порушення цими спортсменами антидопінґових правил і відновили завойовані атлетами медалі на Олімпійських іграх в Сочі 2014 року.

 

У грудні минулого року МОК через систематичне вживання допінґу відсторонив збірну Росії від участі в Олімпіаді-2018, дозволивши брати участь в Іграх у Південній Кореї під нейтральним прапором тільки окремим спортсменам, котрі не були помічені у вживанні допінгу. В кінці січня МОК зареєстрував 169 росіян для участі в змаганнях в Пхьончхані.

05.02.2018