Володимир Путін знав про допінґові махінації в російському спорті.

Про це заявив колишній директор російського «Антидопінґового центру» Григорій Родченков.

 

 

За словами Родченкова, рішення про використання допінґу для забезпечення перемоги російських спортсменів на Олімпійських іграх 2008-го і 2012 років «йшло зі самої гори, від президента». «Оскільки тільки президент може доручити секретній службі ФСБ виконання такого конкретного завдання», – цитує слова колишнього російського чиновника німецький телеканал ARD у програмі «Секретна справа з допінґом: Олімпійська змова» (Geheimsache Doping: Das Olympia-Komplott ), яка вийшла в ефір у понеділок, 29 січня.

 

Родченков, котрий зараз переховується в Сполучених Штатах, розповів, що ФСБ організувала схеми, які передбачали підміну допінґ-тестів на Олімпійських іграх в Сочі 2014 року, щоб приховати практику використання допінґу спортсменами з російської збірної. Він також підтвердив зміст таємних документів, які засвідчують, що державна допінґова практика існувала для Олімпіади 2008 року в Пекіні та Лондоні 2012 року.

 

«Перед Пекіном все було дуже легко. Ви могли зробити все, що захотіли, і всі російські спортсмени у збірній використовували допінґ. Ми змінили стратегію між Пекіном 2008-го і Лондоном 2012 року щодо того, як приховати допінґ. Ми все контролювали», – розповів Родченков у програмі німецького телеканалу. За його словами, для Сочі-2014 «систему державного допінґу було доведено до перфектності».

 

Міжнародний олімпійський комітет провів повторні проби олімпійських зразків з 2008-го і 2012 років, внаслідок чого було виявлено, що 37 російських спортсменів, в тому числі 20 медалістів, використовували заборонені препарати.

29.01.2018