У США розробляють два нових види ядерних боєзарядів морського базування.

 

Нове озброєння планується використовувати головним чином для підводних човнів.

 

                                                   Френк Клотц

 

Розробкою нових видів ядерних боєголовок займається Національна аґенція з ядерної безпеки (National Nuclear Security Administration – NNSA). Про це повідомив колишній керівник ANWA Френк Клотц (Frank Klotz) в інтерв'ю виданню DefenseNews. Генерал Клотц очолював Аґенцію до 19 січня цього року.

 

У новій ядерній доктрині Сполучених Штатів, частини якої були опубліковані в ЗМІ, йдеться про плани виробництва ядерної боєголовки малої потужності для підводних човнів. Клотц відмовився коментувати ці відомості, але заявив, що його відомство працює в посиленому режимі.

 

Клотц зауважив, що раніше ANWA ніколи не працювало більше, ніж над однією програмою модернізації та пролонґації ресурсу того чи іншого озброєння. На даний момент опрацьовується аж чотири таких проекти. Зокрема, готується серйозна модернізація бомби для літаків-бомбардувальників B61-12 і боєголовки крилатої ракети W80-4.

 

Крім модернізації старих зразків, йде робота над конструюванням балістичних ракет для підводних човнів і крилатих ракет для надводних кораблів.

 

За словами Клотца, протягом найближчих 30 років на військові розробки буде витрачено 350 мільярдів доларів.

 

Нагадаємо, що на початку січня представники Пентаґону висловили стурбованість, що США за деякими параметрами ядерного озброєння поступається Росії. Зокрема відставання полягало в тому, що російська армія диспонує більшою кількістю і більшою різноманітністю нестратегічних ядерних систем.

24.01.2018