Суд допитав Парубія у справі про державну зраду Януковича.

 

Росія заздалегідь ретельно готувала кілька планів дестабілізації становища в Україні, зокрема й операцію вторгнення на територію нашої держави.

 

Про це заявив Голова Верховної Ради України Андрій Парубій під час допиту в Оболонському суді Києва, де розглядається справа за обвинуваченням екс-президента Віктора Януковича у державній зраді, повідомляє "Укрінформ".

 

"Мені відомо, що керівництво Російської федерації розробляло кілька сценаріїв щодо України. Як стало мені відомо пізніше, вже під час перебування на Луганщині, де я вів переговори, в тому числі з бойовиками, вже з 2012 року на території України, особливо в південних та східних областях, формувалася мережа контрольованих російськими спецслужбами організацій, які під виглядом реконструкторів подій Другої світової війни готували кадри і мали детальний план захоплення місцевих адміністрацій, місцевих органів влади та підготовки до введення російських військ", – сказав Парубій.

 

З його слів, така мережа існувала в семи областях України і контактувала тісно з російськими спецслужбами. "Розглядалося кілька сценаріїв щодо ситуації в України: як повномасштабна агресія, як налагодження контролю Росії у південному регіоні України – це так званий план "русская вєсна", план "Новоросії", якого навіть не приховували вони і проголошували на своїх сайтах. Він передбачав захоплення південно-східних областей і вихід до Придністров'я таким чином, щоб з’єднати РФ з Придністров'ям, звичайно", – сказав тодішній секретар Ради національної безпеки й оборони.

 

На його переконання, рішення щодо того, який саме зі свої планів треба втілювати, в Росії прийняли дуже оперативно. "Але для багатьох українських підрозділів, які ми мали б залучити для захисту українського суверенітету, цей лист [Януковича до Путіна з прохання ввести війська] став підставою для саботажу всіх рішень центрального керівництва України для непідпорядкування, а дуже часто і для переходу на інший бік", – додав спікер парламенту.

 

Колишній секретар Радбезу зізнався, що після втечі у лютому 2014 року з України тодішнього президента Віктора Януковича нападу російських військ очікували на всіх напрямках, і за такого сценарію існувала реальна перспектива захоплення російськими військами Києва.

 

"Ми усвідомлювали, що збройна агресія може початися у будь-який момент з усіх напрямків", – сказав Парубій. Він уточнив, що цей сценарій російської агресії проти України вважався тоді найбільш небезпечним. Найбільш критичним же напрямком, зі слів Парубія, був Чернігівський: звідти до Києва російські війська могли б добратися у найкоротший час.

 

На переконання Парубія, "від початку [роботи] президентом Янукович перебував під впливом політичного керівництва РФ". Голова ВР певен, що "Харківські угоди" про продовження перебування Чорноморського флоту РФ на території України, підписані Януковичем у 2010 році, були початком російської агресії. “Харківські угоди, коли були внесені в парламент і голосувалися, – це фактично було початком, підготовкою агресії проти України", – заявив Парубій, який тоді намагався зірвати засідання Верховної Ради з "димовою шашкою".

 

Андрій Парубій водночас повідомив, що не контактував і ніколи не мав особистих зв'язків із Януковичем.

 

24.01.2018