Байден зізнався, що два роки вмовляв Обаму надати Україні зброю.

 

Попередній віце-президент США Джо Байден вважає правильним і мудрим рішення нинішньої адміністрації Білого дому надати Україні оборонне озброєння, адже це збільшує ціну агресії для Кремля.

 

Про це Байден заявив у вівторок під час дискусії в експертному центрі "Рада зовнішньої політики" у Вашингтоні, передає аґенція "Укрінформ".

 

"Я вважаю, що це – мудре рішення. Але, знову ж, я намагався його просунути протягом двох років", – сказав Байден, відповідаючи на запитання про своє ставлення до рішення нинішньої адміністрації про надання Україні зброї.

 

Він наголосив, що оборонна допомога з боку США лише "збільшить ціну для Росії" в її агресії проти України, попри те, що в РФ існує "велика брехня" про начебто відсутність росіян на окупованому Донбасі. Байден висловив переконання, що в РФ є політичне протистояння участі росіян у збройному конфлікті на Донбасі.

 

Екс-віце-президент також зауважив, що на Донбасі є можливість для стабілізації. Для цього, він гадає, треба реалізувати два чинники. По-перше, це викорінення корупції, на чому, як зауважив Байден, наголошується вже тривалий час – це потребує справжніх змін як на рівні інституцій, так і на серед звичайних людей, зауважив політик.

 

По-друге, зазначив Байден, проти Росії слід застосовувати ефективну політику міжнародного санкційного тиску. У цьому контексті він повідомив, що разом зі своєю групою експертів – колишніх високопосадовців у попередній адміністрації контактує з офісом нинішнього віце-президента США Майка Пенса.

 

Джозеф Байден зізнався, що порекомендував посадовцям адміністрації Трампа уважно фіксувати, що говорять і що не договорюють українці, а також перевіряти, як вони виконують свої обіцянки, переказує "Голос Америки".

 

"Я відчайдушно схвильований регресом у боротьбі з корупцією в Києві. Ось вам один конкретний приклад. Мені дали завдання щодо України. Тож я пам’ятаю, як відбув туди, щоби переконати нашу команду, що ми повинні надати Україні довготривалі кредитні гарантії. Я їздив в Київ 12–13 разів і врешті мав оголосити, що ми пропонуємо ще один мільярд доларів кредитних гарантій. Я отримав обіцянки від Порошенка та Яценюка, що вони вживатимуть кроків щодо генерального прокурора, але вони цього не зробили, – переповів Байден. – Я пішов на прес-конференцію і сказав: ми вам не даємо мільярда доларів. Вони мені кажуть: ви не маєте таких повноважень, ви – не президент, президент казав, що дасть. Я такий: дзвоніть йому. Я сказав, що ви не отримуєте мільярда доларів. Я сказав: я їду через 6 годин – якщо ваш генпрокурор не звільнений до того часу, ви не отримуєте грошей. І той сучий син був звільнений. І на його місце поставили того, кому на той час довіряли".

 

Колишній віце-президент констатував, що офіційнй Київ "зробив деякі дуже важливі необхідні інституційні і кадрові зміни". "Але одна з трьох необхідних інституцій зараз відходить назад. Антикорупційний суд. Але вони обіцяли, що цього не станеться", – зазначив Байден.

 

24.01.2018