Осінньо-зимову сесію Верховної Ради закрито.

 

Голова Верховної Ради України Андрій Парубій закрив сьому сесію Верховної Ради VІІІ скликання. Восьма сесія почнеться 6 лютого.

 

У підсумковому слові перед сесійною залою спікер сказав, що ця сесія "була складною", втім, "як і усі сесії Верховної Ради нашого скликання". Водночас Парубій охарактеризував цю сесію як продуктивну, бо "фактично всі заплановані реформи прийнято", інформує прес-служба ВР.

 

Серед здобутків Парубій назвав "продовження судової реформи" і "найдовший законопроект в історії сучасного українського парламентаризму, який ми розглядали три тижні".

 

"Це – освітня реформа, яка наближає нас до європейських стандартів і захищає державну українську мову. Хоча дискусія набула суспільного і міжнародного значення, а ми мали тривалий діалог із Венеційською комісією, хочу подякувати всім фракціям і народним депутатам за те, що завдяки спільній, твердій, злагодженій позиції всіх народних обранців і комітетів ми змогли обстояти позиції", – продовжив голова ВР.

 

Андрій Парубій зазначив, що ВР прийняла медичну реформу, "яка спричинила багато питань", і пенсійну реформу, яка була "нашим амбітним завданням для підвищення виплат літнім людям". Він також похвалився тим, що уряд спільно з парламентом виконав "амбітний план" з вчасним прийняттям бюджету, аби не розглядати його "під ялинку".

 

Серед досягнень голова ВР несподівано згадав і старт реформи виборчого законодавства, сказавши, що то буде важливо на наступній сесії.

 

"Ми розпочали виборчу реформу. Мало хто вірив, що це можливо, але нам вдалося в першому читанні ухвалити Виборчий кодекс, який уніфіковує систему виборів на всіх рівнях. Тепер триває підготовка в комітеті, і навесні ми дійдемо до завершення цієї реформи. Гадаю, це один із найбільших планів на наступну сесію", – прокоментував Парубій.

 

Голова Верховної Ради також сказав, що останній тиждень сесії був "непростим", але похвалив депутатів за прийняття закону про деокупацію. "Він має важливе символічне значення і визначає Російську Федерацію агресором і, відповідно, несе міжнародні наслідки для Росії", – зазначив спікер.

 

"Восьма сесія розпочне свою роботу 6 лютого, а сьома сесія Верховної Ради України VІІІ скликання завершує свою роботу. Пленарне засідання Верховної Ради України оголошую закритим”, – сказав насамкінець Андрій Парубій.

 

Після цього у сесійній залі пролунав Гімн України. Згідно з календарним планом проведення сесії, з 22 по 26 січня депутати мають працювати в комітетах, комісіях та фракціях, а з 29 січня по 2 лютого – з виборцями. 5 лютого відбудеться погоджувальна рада, а вже з 6 по 9 лютого – пленарні засідання нової сесії, підкреслює УНІАН.

 

19.01.2018