ВР ухвалила закон про приватизацію.

 

Верховна Рада України ухвалила в другому читанні і в цілому законопроект про приватизацію державного майна, основною метою якого є спрощення процесу приватизації за рахунок спрощення класифікації об'єктів приватизації – поділу на об'єкти малої та великої приватизації.

 

За ухвалення законопроекту №7066 проголосувало 266 народних депутатів, повідомляє аґенція УНІАН.

 

Голова комітету ВР з питань економічної політики Андрій Іванчук повідомив, доповідаючи про законопроект, що документ спрямований на спрощення процесу приватизації.

 

Прем'єр-міністр Володимир Гройсман зазначив, що закон дозволить залучити інвесторів на збиткові державні підприємства, а також знизити корупцію.

 

"Найбільший сектор корупції – це держпідприємства. Сьогоднішнє законодавство не дозволяє залучити на ці підприємства публічно інвестиції. У нас є два вибори: або зупинити корупцію й запустити підприємства, які є відсталими за технологіями й не приносять прибутку. Або все залишити, як є – неефективно. В цьому законі є юридичні механізми, які захищають інвестиції й серед іншого використовують англійське право. Цей закон є відкритим і дає можливість створити десятки тисяч робочих місць у найближчий період в Україні. Я хочу попросити підтримати цей закон", – сказав він.

 

У пояснювальній записці йдеться про те, що ухвалення законопроекту дозволить уніфікувати й оптимізувати законодавство з питань приватизації, вдосконалити механізми та процедури продажу державного майна, прискорити процеси приватизації, підвищити економічну ефективність продажів об'єктів і збільшити надходження до державного бюджету. Цим законопроектом пропонують консолідувати норми 7 законодавчих актів в один закон, а основною метою є спрощення процесу приватизації за рахунок спрощення класифікації об'єктів приватизації – поділу на об'єкти малої та великої приватизації.

 

Також передбачено розширення переліку об'єктів, які можна виставляти на продаж, скорочення термінів виставлення на продаж, можливість оформлення банківської гарантії, уніфікацію способів продажу держмайна. У випадку великої приватизації залучатимуть міжнародні радники, а мала приватизація проходитиме на електронних торгах. До групи малої приватизації потрапляють об'єкти нерухомості, невеликі підприємства, а до групи великої приватизації – об'єкти, активи яких перевищують 250 млн грн. Також скорочують строки підготовки до продажу з нинішніх 9-12 місяців до 4-5 місяців і збільшують строк для подачі заявок потенційних покупців із 20-45 днів до 20-180 днів.

 

18.01.2018