Командувач ВМС вбачає "брудну гру" у пропозиції Путіна забрати кораблі з Криму.

 

Міністерство закордонних справ України опрацьовує заяву президента Росії Владіміра Путіна про можливе повернення Україні військової техніки, котра залишилася в Криму після окупації.

 

Про це сказала речник МЗС Мар'яна Беца в коментарі телеканалу "112 Україна".

 

З її слів, це питання "має багато аспектів".

 

Командувач Військово-морських сил Збройних сил України Ігор Воронченко заявив, що "рішення буде прийматись на рівні вищого політичного керівництва держави".

 

"Я побоюсь сказати. Це потребує дуже ретельного вивчення, щоб ми не залишились, як кажуть, розмінною картою в якійсь брудній кремлівській грі", – зазначив Воронченко.

 

Командувач ВМС заперечив слова Владіміра Путіна про те, нібито українська військова техніка в Криму перебувала в жалюгідному стані.

 

"На період анексії Криму з восьми бойових кораблів був не на ходу тільки один великий десантний корабель «Ольшанський» – там була потреба в ремонті головних двигунів. Корвети «Тернопіль», «Придніпров’я», «Хмельницький» – на ходу, корабель «Славутич» – на ходу, два тральщики «Черкаси» та «Чернігів» – на ходу. Корвет «Луцьк» був у ремонті, але був практично відремонтований. Підводний човен був на 70% відремонтований, залишилась тільки заміна клапанів", – розповів Воронченко.

 

Він наголосив: "Те, що кажуть, що був мотлох – це не відповідає дійсності". "По берегових частинах – там залишилось техніки на два батальйони БМП, вони всі були практично готові, та два батальйони БТРів – теж саме, вони були готові, відсотків 15-20% БТРів підлягало ремонту. Також було сім дивізіонів артилерії готових та чотири мінометні батареї", – зауважив командувач.

 

12.01.2018