ХДС/ХСС і СДПН досягли згоди щодо законопроекту про імміґрацію.

Це перший успіх учасників консультацій про відновлення так званої «Великої коаліції» в Німеччині.

 

                                            Александер Добріндт

 

Те, що учасники попередніх консультації про можливість формування урядової коаліції – блок християнських партій ХДС/ХСС і Соціал-демократична партія Німеччини – досягли згоди щодо положень закону про трудову імміґрацію в країну, стало, як наголосили німецькі ЗМІ, першою позитивною новиною після грудневого  провалу перемовин про створення так званої «ямайської коаліції» між християнськими демократами, лібералами і «зеленими».

 

Робочу групу зі створення законопроекту про імміґрацію очолюють Томас Штробль (Thomas Strobl) з ХДС, голова парламентської земельної групи ХСС Александер Добріндт (Alexander Dobrindt) і заступник голови СДПН Торстен Шефер-Ґюмбель (Thorsten Schäfer-Gümbel). Вони пропонують проект з трьох частин, який прописує норми для внутрішньої міґрації, міґрації в межах Європейської Унії та у глобальному вимірі.

 

Загалом закон спрямований на спрощення доступу до німецького ринку праці кваліфікованої робочої сили. Внутрішньонімецька частина передбачає створення до 2025 року загальнонаціональної мережі з банком даних про вакансії і шукачів праці. Закон також передбачає збільшення зайнятості жінок, нові можливості для підвищення кваліфікації тих, хто працює на умовах часткової зайнятості, а також поліпшення умов праці, в тому числі для працівників старшого віку. Очікують, що пропозиції щодо підвищення кваліфікації та подальшої освіти допоможуть безробітним.

 

Досі міґраційне питання було головним каменем спотикання на шляху до створення коаліції. Нині ж розбіжність між партіями за цим проектом полягає в тому, що ХДС/ХСС пропонує назвати його «Законом про імміґрацію кваліфікованих кадрів» (Fachkräftezuwanderungsgesetz), а СДПН – просто «Законом про імміґрацію» (Einwanderungsgesetz). Про це повідомило видання Frankfurter Allgemeine Zeitung.

09.01.2018