Віруси-здирники Lurk і WannaCry створювали за наказом ФСБ.

Про це розповів російський гакер Костянтин Козловський.

 

 

«Створення вірусів Lurk і WannaCry курували співробітники Федеральної служби безпеки РФ. Майор ФСБ Дмитро Докучаєв і ті, кому він дав доступ, могли самостійно вести роботу зі зараженими об'єктами», – повідомив гакер з Єкатеринбурга Костянтин Козловський у письмовому інтерв'ю телеканалу «Дождь», опублікованому на сайті телеканалу в середу, 27 грудня. Майор Докучаєв теж був заарештований влітку 2016 року в справі Lurk.

 

Костянтин Козловський розповів, що для обкатки вірусів використовували системи найбільших російських компаній – «Роснефти», «Газпрому», «Лукойлу» і «Ощадбанку». За його словами, куровані ФСБ гакери використовували при цьому новий спосіб поширення вірусу-здирника, який полягає в тому, щоби «заразити один комп'ютер у корпоративній мережі, підняти його привілеї, отримати доступ до домену адміністратора й однією кнопкою зупинити діяльність компанії будь-якого масштабу».

 

WannaCry, він же WannaCrypt – спеціальна програма, яка шифрує дані комп'ютера користувача, вимагаючи викуп за розшифровку. Спершу сума викупу – 300 доларів США. Якщо протягом трьох днів користувач не заплатить її, то плата зростає до 600 доларів. Після семи днів, як стверджують гакери, відновити дані буде неможливо. Небезпека вірусу полягає в тому, що він копіює сам себе до нескінченності, якщо знаходить інші комп'ютери, в яких є аналогічна дірка в системі безпеки.

 

Нагадаємо, що під час кібератаки за допомогою вірусу WannaCry в середині травня 2017 року зламу зазнали понад 300 тисяч комп'ютерів в 150 країнах світу. У Німеччині WannaCry заразив, зокрема, комп'ютери залізничного концерну Deutsche Bahn, у Великій Британії були заражені комп'ютерні системи багатьох лікарень. В Україні вірус вивів з ладу комп'ютерну мережу Кабінету Міністрів, програмне забезпечення летовища «Бориспіль», Укрпошту, Київський метрополітен, деякі банки, включно з «Ощадбанком». Також припинив роботу сайт МВС України.

27.12.2017