Андрій Любка отримав премію модерної есеїстики ім. Юрія Шевельова.

 

Премію присуджено за його цьогорічну збірку історій «Саудаде».

 

 

 

Премія імені Юрія Шевельова заснована 2013 року. Її присуджують раз на рік українському авторові за художню та наукову есеїстику, опубліковану протягом останнього року. Нагорода відзначає внесок у невідʼємні для цього жанру цінності: незалежність думки та витонченість стилю.

 

Переможець нагороджується статуеткою Бронзового Ангела, а також грошовою премію та дипломом лауреата. Номінанти отримують дипломи номінантів та колекцію десяти томів видавництва "Дух і літера".
 

 

Премія є спільним проектом Українського центру Міжнародного ПЕН-клубу, Києво-Могилянської бізнес-школи, видавництва "Дух і літера", Українського наукового інституту Гарвардського університету

 

У 2013 році переможцями першої премії імені Шевельова стали Тарас Прохасько з книжкою «Однієї і тої самої» та Андрій Портнов зі збірником «Історії для домашнього вжитку».

 

2014 року лауреатом премії став Костянтин Москалець – за книгу «Сполохи» видавництва «Піраміда».

 

Лауреат 2015 року – Олександр Бойченко з книжкою  «Більше/менше».

 

Лауреат 2016 року – Вахтанґ Кебуладзе із книгою «Чарунки долі».

 

За традицією, премію мають вручати 17 грудня, на уродини Юрія Шевельова. Цього року 17 грудня було оголошено короткий список трьох претендентів на нагороду: Андрія Любку, Тараса Возняка (книга «О-мовлення місця») та Тараса Лютого («Корабель шаленців»).

 

Рік, що минає, виявився для Андрія Любки доволі щедрим на відзнаки: він став лауреатом літературної премії Фонду Ковалевих (США) за найращу прозову книжку року, отримав CEI Fellowship Vilenica, «Сауде» визнано книгою року Закарпаття, а "Karbid" став фіналістом престижної центральноєвропейської премії ANGELUS.

 

 

23.12.2017