Єврокомісія запустила санкційну процедуру проти Польщі.

Єврокомісари вирішили надіслати країнам-членам ЄУ запит у справі визначення загрози верховенству права в РП.

 

                                                            Франс Тіммерманс

 

Причиною, через яку Європейська комісія в середу, 20 грудня, розпочала дисциплінарну процедуру проти Польщі, стала суперечлива судова реформа, яку наразі реалізують в країні. Процедура з можливим позбавленням права голосу країни-члена ЄУ є безпрецедентним кроком, до якого раніше інституції Унії ще ніколи не вдавалися.

 

«З важким серцем ми вирішили ініціювати початок застосування пункту 1 статті 7 (Лісабонського договору, – Z). Але факти не залишають нам вибору. 13 законів, які були ухвалені в Польщі за останні два роки, створили ситуацію, коли уряд країни може систематично, політично вмотивовано втручатися у формування, повноваження, адміністрування та функціонування судових органів влади в Польщі», – заявив віце-президент Єврокомісії Франс Тіммерманс (Frans Timmermans), котрого цитує Polskie Radio.

 

Тепер країни-члени ЄУ можуть більшістю в дві третини голосів визначити, чи становлять дії Польщі «очевидну загрозу серйозного порушення основних принципів Європейської Унії». Стаття 7-ма договору про ЄУ також передбачає застосування особливого заходу щодо країни-члена за порушення європейських принципів – тимчасового позбавлення її права голосу в Раді Європейської Унії.

 

Проте остаточне рішення потребує одностайної підтримки його з боку країн-членів ЄУ. Враховуючи це, такий сценарій нині видається доволі малоймовірним, оскільки раніше уряд Угорщини заявляв, що у разі такого голосування він заветує це рішення.

 

В правлячій партії Польщі «Закон і справедливість» дії Єврокомісії назвали «політично вмотивованими». Міністр юстиції Збіґнєв Зьобро пообіцяв, що попри заходи ЄУ країна продовжить реформувати свою судову систему. «Сьогодні Європейська комісія ухвалила рішення, яке змінює лише те, що ми мусимо ефективно довести до кінця те, що почали. Тобто зробити так, щоб Польщу поважали саме за верховенство права. А це буде можливо, якщо суди працюватимуть справно і швидше, якщо зросте етичний стандарт у польській судовій системі. Тобто зреалізується загальне очікування наших громадян», – зазначив міністр.

20.12.2017