Процес над Саакашвілі: Під Печерським судом відбулися сутички.

 

Печерський суд Києва розпочав засідання з метою обрання лідерові "Руху нових сил", екс-керівникові Одеської ОДА Міхеїлу Саакашвілі запобіжного заходу.

 

Як повідомляє "Укрінформ", зала судових засідань переповнена.

 

Перед початком суду Міхеїлові Саакашвілі дали змогу провести невелику імпровізовану прес-конференцію зі скляного боксу для в'язнів.

 

Під час промови Саакашвілі, зокрема, поскаржився за надто тісне приміщення, як для такого резонансного судового засідання.

 

На засіданні присутні дружина Міхеїла Сандра Рулофс, кілька народних депутатів, зокрема Юлія Тимошенко.

 

Запобіжний захід має обирати, згідно з авторозподілом, суддя Лариса Цокол.

 

У залі суду нервова атмосфера, постійний шум. Суддя вже попередила, що видалятиме порушників.

 

Біля суду посилені заходи безпеки: близько тисячі правоохоронців охороняють територію навколо будівлі, вхід у двір з боку Хрещатика перекрито. Також біля суду зібралося зо дві сотні прихильників Саакашвілі. Перед початком засідання відбулася невелика штовханина між правоохоронцями та активістами, які намагалися прорватися до будівлі. Наразі запанував спокій.

 

Уже під час судового засідання суддя дозволила Міхеїлові покинути бокс для ув'язнених.

 

Раніше з таким клопотанням виступив адвокат Руслан Чорнолуцький, який попросив "вивільнити Саакашвілі з клітки – в даному випадку з цього "акваріуму" – на час розгляду справи". З його слів, перебування у таких умовах принижує честь та гідність підсудного та заважає йому працювати з адвокатами.

 

Сторона обвинувачення не заперечувала проти такого клопотання. Зі слів прокурорів, позаяк вони не вимагають обрання міри запобіжного заходу у вигляді взяття під варту, то утримувати Саакашвілі за ґратами під час засідання не обов’язково.

 

11.12.2017