Кінець має бути

Не позбавлене глузду твердження «Краще жахливий кінець, ніж нескінченний жах»  не для України. В нас примудряються створити клопоти на рівному місці і мусолити їх до грецьких календ.

 

Конфлікт тижня

 

 

Представникам вітчизняних силових структур, мабуть, хочеться порівнювати протистояння між собою з фехтувальними вправами мушкетерів короля і гвардійців кардинала, змальованих Дюма. Можливо, особливо начитані «силовики» проводять паралелі між сучасними протистояннями і шарпаниною преторіанців та когорти «охоронців божественних грудей» в часи повільної деградації Римської імперії. Насправді міряння повноваженнями, яким знову захопилися Національне антикорупційне бюро з одного боку і Генпрокуратура з СБУ – з іншого, дуже подібне до анекдоту, що розповідає наркоман «на приході» – довго, несмішно і хочеться викликати кваліфікованих лікарів з чесними поліцейськими.

 

Минулого року працівників НАБУ вже обшукували, клали фізіономіями в паркет і коїли з ними інші негарні акти, тоді ж і троє прокурорів трохи були потовчені згідно з законом компенсації. Тепер у Бюро кажуть, що «має місце спланована диверсія» проти працівників бюро і САП, реалізована «СБУ та санкціонована Генеральним прокурором України».

 

Такого висновку борці з корупцією дійшли після того, як оперативники СБУ під керівництвом прокурорів ГПУ незаконно (на думку НАБУ) затримали детектива Національного бюро, який працював під прикриттям. У відповідь Генпрокурор Юрій Луценко розповів про «таємний офіс» НАБУ і заявив про своїх візаві, що «це величезний букет нелегального угруповання, яке діє нелегальними методами нелегальною апаратурою».

«Тепер я розумію всю повноту проблеми НАБУ. Весь апарат агентів наразі є поза законом», – поставив свій діагноз Луценко.

 

Вовтузитися між собою силові структури будуть ще довго. Хіба що їх помирить посол України в США. А кому ж ще мирити борців, як не дипломату?

 

«Свати» тижня

 

 

Телевізійні серіали – зло. Але і тютюн з алкоголем здоров’я не додають, а їх не забороняють, лише малюють на коробках страшні картинки і попереджають про шкідливість зловживання. На серіалі «Свати», забороненому до показу на українському телебаченні через присутність серед акторів якогось Добронравова, що любить Крим у складі Росії, також можна було б намалювати вивихнутий мозок або неконтрольоване пускання слини. Проте до такого креативу відповідні органи, що контролюють вітчизняний телеефір, не дійшли – і просто зробили «милу» неабияку рекламу.

 

На пункті заборони попіарився творець «Сватів» ТзОВ «Квартал 95» в цілому і головний кварталівець Володимир Зеленський зокрема. Виявилося, що комік – гнаний і голодний, а таких люблять не тільки в серіалах, а й під час виборів.

Несподівано виявилося існування партії «Слуга народу», яку хлопець, що рекламує ювелірні прикраси і відстоює права «сватофілів», нібито очолює.

 

Після того, як в рейтингах президентських перегонів з’явився співак Святослав Вакарчук, здавалося, що чимсь здивувати в електоральному плані буде важко. Час показав, що така думка є хибною.

 

Сусіди тижня

 

 

В черговий клінч увійшли дипломатичні відомства України і Польщі. Вітчизняний шеф МЗС Павло Клімкін згадав про найрезонансніший акт вандалізму – руйнування пам’ятника українцям в польських Грушовичах, відзначивши, що було знищено повагу не до УПА, а до українців.

«І зараз те, що рештки цього пам’ятника вкарбовані в дорогу, має стати не негативним, а в майбутньому, сподіваюсь, позитивним символом після того, як цей пам’ятник буде відновлено. До речі, я засудив всі акти вандалізму щодо польських пам’ятників в Україні. Щось я не чув – або, може, не дочув – такого засудження з польської сторони», – заявив міністр.

 

Польський міністр закордонних справ Вітольд Ващиковський виявився ілюстрацією до прислів’я «йому пісяй в очі, а він скаже, що дощ йде». Організувавши скандал в тюрмі на Лонцького, тепер поляк ніби нічого не сталося каже, що обидві сторони відновлюють переговори про ексгумацію польських поховань, яка була припинена після актів вандалізму щодо українських могил і пам’ятників.

 

Панові Вітольду пасувало б ще раз приїхати до Львова і вже напряму заявити, що то є польське місто. Такий крок, безумовно, активізував би всі позитивні процеси між двома країнами.

 

Залізо тижня

 

 

«Челенджер» – це найделікатніше визначення, яке давали автомобілю моделі Lanos, який довгі роки збирали в Запоріжжі. З космічним кораблем, який впав на мисі Канаверал в 1986 році, запорізьке відро з гайками порівнювали через те, що ніхто не знав, коли і за яких умов Lanos припинить своє існування. Тепер на АвтоЗАЗ кажуть:

«Ми призупинили виробництво автомобілів моделі Lanos. Причиною цього рішення стала економічна ситуація в країні та зниження попиту на авто. Також вплинула проблема ввезення дешевих старих авто в обхід розмитнення».

 

«Призупинили» означає, що відновити клепання непорозуміння на колесах таки можуть. Станеться то, коли економічна ситуація покращиться, а «бляхи» з Польщі і Прибалтики перестануть гнати. Дай, Боже, вітчизняній економіці усіляких гараздів, але хай би на ЗАЗі ідею реанімації челенджерів-ланосів забули навіть тоді, коли за рівнем життя українці переженуть швейцарців.

 

04.12.2017