НАБУ назвало затримання свого аґента диверсією.

 

Національне антикорупційне бюро України заявило, що затримання її аґента при спробі спровокувати на хабар першу заступницю голови Державної міґраційної служби було диверсією. Також НАБУ звинуватило у зриві кількамісячної операції Генпрокуратуру та СБУ.

 

Про це йдеться у заяві НАБУ.

 

"Генеральна прокуратура України та Служба безпеки України незаконно втрутилися у спецоперацію Національного антикорупційного бюро, спрямовану на виявлення учасників організованого злочинного угруповання у Державній міграційній службі України. 29 листопада, під час документування одного з епізодів за участі першого заступника голови Державної міграційної служби України, оперативники СБУ під керівництвом прокурорів ГПУ незаконно затримали детектива Національного бюро, який працював під прикриттям", — зазначає НАБУ.

 

"На переконання НАБУ, відбулася спланована диверсія щодо працівників бюро та Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, реалізована Службою безпеки та санкціонована генеральним прокурором України. Її суть полягає у тому, що посадові особи СБУ, використавши інформацію, яка стала їм відома в процесі виконання службових обов'язків (а саме здійснення прослуховування телефонних номерів у рамках розслідувань НАБУ) не просто розкрили цю інформацію одному з об'єктів негласних слідчих дій, звівши нанівець піврічну роботу детективів НАБУ, а й завербували цю особу для подальшого незаконного тиску та кримінального переслідування працівників Національного бюро", — вважає Антикорупційне бюро.

 

"НАБУ і САП неодноразово попереджали про ризики для оперативної роботи у зв'язку з відсутністю в Національного антикорупційного бюро права на автономне прослуховування — наразі бюро може лише використовувати ресурси Служби безпеки України на підставі ухвали суду на прослуховування тієї чи іншої особи", — вказує на витік інформації НАБУ.

 

За інформацією НАБУ, плануються затримання та арешти ще трьох детективів бюро під прикриттям, керівника другого підрозділу детективів, а також керівництва Спеціалізованої антикорупційної прокуратури. Крім того, з вечора 29 листопада на зв'язок не виходять 7 працівників НАБУ, які виконували оперативне завдання з документування епізоду за участі першого заступника голови ДМСУ. Місце їхнього перебування невідоме.

 

НАБУ запевняє, що інформація ДМС про кількамісячні спроби передати хабар є неправдивою: "Згідно з матеріалами кримінального провадження, посадовець ДМСУ сама неодноразово озвучувала вимогу щодо отримання "заохочення" у сумі 30 тисяч доларів США: спочатку за позитивне вирішення питання про надання іноземцю громадянства України, а згодом — за надання посвідки на тимчасове проживання на території України".

 

"З моменту початку спецоперації у квітні 2017 року задокументовано ще чимало фактів незаконної діяльності організованого злочинного угруповання у складі нинішніх та колишніх працівників центрального апарату та територіальних підрозділів ДМСУ", — додали в НАБУ.

 

Антикорупційне бюро запевняє, що детективи ніколи не провокували жодного з посадовців ДМСУ на отримання хабара.

 

У четвер директор Національного бюро та керівник САП мають намір зустрітися з генеральним прокурором України, "оскільки наразі є підстави вважати, що Юрій Луценко, санкціонуючи дії своїх підлеглих та працівників СБУ щодо детективів НАБУ, не був повністю обізнаний з деталями спецоперації та результатами НСРД".

 

30.11.2017