Парубій відкрив 50-ту Генеральну асамблею ПАЧЕС.

 

Голова Верховної Ради Андрій Парубій відкрив у Києві 50-те пленарне засідання Генеральної асамблеї ПАЧЕС (Парламентська асамблея Чорноморського економічного співробітництва).

 

У своєму виступі Голова ВР та президент ПАЧЕС заявив, що "безпекова ситуація в регіоні є надзвичайно складною й напруженою", повідомляє прес-служба ВР. 

 

"Ми маємо визнати, де знаходиться джерело цієї напруги в регіоні. І маємо визнати, що власне агресивна політика Росії спричинила брутальне порушення територіальної цілісності не тільки України, а й інших наших сусідів – членів ОЧЕС", – наголосив Парубій.

 

Зі слів спікера українського парламенту, 25 років діяльності ПАЧЕС – це зрілий вік, коли слід "позбавитися певних ілюзій та визначити головні пріоритети нашої діяльності на майбутнє з урахуванням сучасних реалій".

 

"Коли одна із країн – членів ПАЧЕС проводить агресивну політику, заводить окупаційні війська на територію Грузії, Молдови, України, це підриває сам фундамент і саму філософію нашої організації. Ми всі спільно повинні дати адекватну відповідь на подібні дії країни-агресора", – закликав Парубій.

 

Як повідомляє "Укрінформ", пленарне засідання ПАЧЕС проходитиме у сесійній залі парламенту 29 та 30 листопада. У четвер відбуватимуться вибори заступників голови ПАЧЕС. У Києві також планують заслухати доповіді стосовно діяльності Організації Чорноморського економічного співробітництва, Чорноморського банку торгівлі і розвитку, Ділової ради ЧЕС, Центру чорноморських досліджень та ін.

 

Парламентську асамблею Організації Чорноморського економічного співробітництва (ПАЧЕС) заснували 26 лютого 1993 року. До її складу входять 12 країн: Албанія, Азербайджан, Болгарія, Вірменія, Греція, Грузія, Молдова, Румунія, Росія, Сербія, Туреччина та Україна. Народні збори Єгипту, Кнесет Держави Ізраїль, Народні збори Словацької Республіки, Бундестаг ФРН, парламент Франції та парламент Республіки Білорусь мають статус спостерігачів у ПАЧЕС.

 

Парламентська асамблея Чорноморського економічного співробітництва засідає двічі на рік, зазвичай у червні (весняна сесія) і в листопаді або грудні (осіння сесія) в кожній країні-члені за принципом ротації.

 

49-та Генеральна асамблея ПАЧЕС відбулася в Стамбулі 4–6 липня 2017 року на запрошення Великих національних зборів Туреччини.

 

6 липня 2017 року Верховна Рада України прийняла головування в ПАЧЕС терміном на шість місяців.

 

29.11.2017