ЄУ і Велика Британія узгодили суму компенсацій за Brexit.

Згідно з повідомленням у британській пресі, вона сягне 60-ти мільярдів євро.

 

 

Про те, що Лондон і Брюссель досягли принципової домовленості про обсяг фінансових зобов'язань Об’єднаного Королівства перед Європейською Унією, першою повідомила газета The Telegraph ввечері у вівторок, 28 листопада. Видання покликається на джерела в обох делегаціях і повідомляє про суму 60 млрд євро. Згодом цю інформацію з покликом на власні джерела підтвердили газети The Guardian, The Financial Times та інформаційна аґенція Reuters.

 

Як зазначає The Telegraph, це приблизні розрахунки – підсумкова компенсація буде залежати від того, яким чином сторони розраховуватимуться за фінансовими зобов'язаннями одна перед одною. За оцінкою видання, врешті Лондон може заплатити Брюсселю 45–55 млрд євро.

 

За розрахунками Європейської комісії, Об’єднане Королівство має виплатити відступні до 2020-го, оскільки, перебуваючи в складі ЄУ, воно зобов'язалося брати участь у фінансуванні європейських програм, розрахованих на період з 2014-го до 2020 року. Прем'єр-міністр Великої Британії Тереза ​​Мей заявляла, що Лондон не відмовляється від своїх зобов'язань, але жодного разу не назвала суми, яку готова заплатити країна.

 

Фінансові зобов'язання Великої Британії перед Унією є одним зі засадничих питань, без компромісу за якими ЄУ відмовляється переходити до другої фази перемовин щодо Brexit. Крім того, Брюссель хоче домогтися від Лондона ясності в таких питаннях, як права громадян кожної зі сторін після завершення процесу виходу Об’єднаного Королівства з ЄУ й облаштування кордону між Північною Ірландією та Ірландією, котра залишається членом ЄУ, хоч і не належить до Шенґенської групи.

 

4 грудня Тереза Мей має зустрітися з президентом Єврокомісії Жаном-Клодом Юнкером. Цю дату називають як дедлайн для з’ясування позицій Лондона і Брюсселя зі спірних питань щодо Brexit. Очікується, що формальне рішення про перехід до завершальної фази переговорів має бути ухвалено на саміті ЄУ 14–15 грудня в Брюсселі.

29.11.2017