Ар'єв: Якщо Росію повернуть до ПАРЄ, то Україні варто піти.

 

Голова української делеґації у Парламентській асамблеї Ради Європи Володимир Ар'єв вважає, що Україні варто піти з ПАРЄ, якщо асамблея зніме накладені раніше на Росію санкції.

 

Про це Ар'єв написав у своїй нотатці на Facebook, коментучи заяви генерального секретаря Ради Європи Турбйорна Ягланда в інтерв’ю виданню Financial Times щодо перспективи скасування обмежень.

 

"Стокгольмський синдром чи вірус Аґрамунта? Але маски зірвані. Генеральний секретар Ради Європи Ягланд відкрито виступив за повернення Росії в ПАРЄ без виконання резолюцій. Якщо це відбудеться, то, на мою думку, українській делегації там більше нічого робити, бо з того моменту всі резолюції Асамблеї втратять сенс внаслідок самознищення. Однак далеко не факт, що ПАРЄ купиться на маніпуляції Ягланда, який давно прагне знизити вплив парламентарів в Раді Європи шляхом дискредитації її представницького органа. І тут Росія є дуже зручним інструментом. Проте наразі ці відвертості можуть обернутися проти самого генсека Ради Європи, адже на такі вояжі і перемовини, про які йдеться в статті FT, йому не давали мандат ні в Парламентській асамблеї, ані в Комітеті міністрів", – прокоментував Ар'єв.

 

FT пише про те, що Ягланд їздить різними країнами, попереджаючи про серйозний ризик, пов’язаний із можливим виходом Москви зі складу членів РЄ, адже це, зокрема, позбавить 140 мільйонів росіян доступу до суду в Страсбурзі.

 

"Буде дуже-дуже погано, якщо Росія піде. Тому що і Конвенція [з прав людини], і суд мають велике значення. Європа без Росії – це дуже негативна подія для Європи. Це для Європи – істотний крок назад", – ствердив генсек РЄ.

 

Турбйорн Ягланд не погоджується з думкою, що такий крок слід сприймати як пробачення росіянам їхньої аґресії проти України. "Ніхто не хоче давати сигнал, що ми сприймаємо анексію Криму. Справа не в тому, що ми підриваємо цю принципову позицію. Але мусимо думати на перспективу: яка наша кінцева мета? Наша мета – захист прав людини в Росії, в Криму чи де би вони не жили на нашому континенті", – заявив Ягланд.

 

27.11.2017