НБУ представив монету на честь минулих паралімпійських ігор.

 

Сьогодні, 24 листопада, Національний банк України спільно з Національним комітетом спорту інвалідів України презентували пам’ятну монету «XV Літні Паралімпійські ігри. Ріо-де-Жанейро», повідомляє управління з питань фізичної культури і спорту Львівської облдержадміністрації.

 

У презентації пам’ятної монети взяв участь і чемпіон XV Літніх Паралімпійських ігор з настільного тенісу Віктор Дідух.

 

«На минулорічних Паралімпійських іграх у місті Ріо-де-Жанейро нашу державу представляли 170 спортсменів. І ці сильні та мужні люди продемонстрували найвищий результат в історії становлення і розвитку паралімпійського руху в Україні: вони вибороли рекордні 117 медалей в 15 видах спорту, встановили 109 рекордів у трьох видах спорту (плаванні, легкій атлетиці і пауерліфтингу) та посіли третю сходинку в загальному медальному заліку паралімпіади», – нагадав виконувач обов’язків голови НБУ Яків Смолій.

 

Чемпіон Паралімпійських ігор-2016 з настільного тенісу Віктор Дідух, який став прототипом зображення на новій пам’ятній монеті, зазначив, що йому надзвичайно приємно представляти усю переможну паралімпійську збірну команду України, яка гідно презентувала нашу державу на паралімпіаді в Ріо.

 

Вікторія Сузанська, заступниця начальника відділу нумізматичної продукції та маркетингу департаменту грошового обігу НБУ, розповіла, що пам’ятна монета введена в обіг 21 листопада, має номінал 2 гривні та продовжує серію «Спорт».

 

Монету виготовлено з нейзильберу, маса – 12,8 г, діаметр – 31,0 мм, тираж – 35 000 штук. Гурт монети – рифлений.

 

На аверсі монети розміщено логотип Національного паралімпійського комітету України та стилізовану медаль Паралімпійських ігор, ліворуч від яких написи: ЗОЛОТО 41 / СРІБЛО 37 / БРОНЗА 39.

 

На реверсі монети на тлі стилізованої хвилястої стрічки зображено паралімпійця з ракеткою в руці (прототипом зображення став чемпіон Паралімпійських ігор-2016 з настільного тенісу Віктор Дідух).

 

Ціна НБУ – 35 грн. Придбати пам’ятні монети можна в регіональних підрозділах Національного банку України та банках-дистриб’юторах (Ощадбанк та Укргазбанк).

 

Над створенням ескізів монет працювали такі художники: над аверсом – Володимир Атаманчук; реверсом – Володимир Таран, Олександр Харук, Сергій Харук. Роботу з утілення творчого задуму художників у монету виконали скульптори Володимир Атаманчук та Анатолій Дем'яненко.

24.11.2017