Цього тижня ВР розгляне проект про оголошення 25 грудня вихідним днем.

 

Верховна Рада цього пленарного тижня має намір розглянути законопроект, котрий пропонує визначити 25 грудня святковим та неробочим днем.

 

Згідно з проектом порядку денного ВР на найближчий пленарний тиждень, законопроект №5496 про внесення змін до Кодексу законів про працю народні депутати мають намір розглянути у вівторок, повідомляє аґенція "Інтерфакс-Україна".

 

Коли у світі святкують Різдво?

 

У понеділок на засіданні погоджувальної ради парламенту голова комітету з питань культури і духовності Микола Княжицький попросив внести цей проект на розгляд ВР. "Пропонується 25 грудня Різдво Христове зробити вихідним днем так само, як і 7 січня. Оскільки в Україні багато і римо-католиків, і протестантів, які просять зробити цей день вихідним. І ми маємо підтримку зали", – сказав Княжицький.

 

Голова Верховної Ради Андрій Парубій заявив: включення законопроекту до порядку денного на вівторок обумовлене тим, що фракції мусять отримати час провести з цього приводу дискусії. "Якщо під час вивчення на фракціях ми побачимо підтримку, ми в четвер його зможемо поставити в досить прохідну частину і без великого бурхливого обговорення ухвалити щодо нього рішення", – сказав Парубій і висловив думку, що в разі досягнення консенсусу ініціатива може бути поставлена на голосування однією з перших.

 

Законопроект "Про внесення змін до Кодексу законів про працю України щодо святкових і неробочих днів" зареєструвала група народних депутатів 6 грудня.

 

"На сьогодні в Україні нараховується близько 11 тис. релігійних католицьких і протестантських громад, що становить близько 30% від усіх релігійних організацій України, які святкують Різдво Христове за григоріанським календарем, тобто 25 грудня. Враховуючи зазначене, необхідно забезпечити права значної частини населення України на святкування Різдва того дня, який відповідає їхнім релігійним та світоглядним переконанням, і долучити цей день до числа офіційних святкових днів України", – йдеться в пояснювальній записці до документа.

 

На думку авторів законопроекту, визнання 25 грудня офіційним святковим днем сприятиме об'єднанню та кращому порозумінню між християнськими релігійними громадами як в межах, так і за межами України, а також оптимізації святкування Різдва Христового та Нового року.

 

13.11.2017