23 країни ЄУ започаткували створення європейської оборонної унії.

Про це було домовлено під час засідання Європейської ради на рівні міністрів оборони та закордонних справ у Брюсселі.

 

 

У понеділок, 13 листопада, 23 країни Європейської Унії заклали підмурівок європейської оборонної унії, підписавши офіційну декларацію про розширення «Постійної структурної співпраці» – Permanent Structured Cooperation (PESCO) – у військовій і оборонній сфері. Про це повідомило видання Die Welt з покликом на інформацію, опубліковану на сайті Ради ЄУ за підсумками зустрічі керівників МЗС і міністерств оборони країн.

 

Про розширення оборонної співпраці домовилися представники всіх держав Унії, окрім Данії, Ірландії, Мальти й Португалії. Ці чотири країни зможуть долучитися до угоди пізніше. Зрозуміло, що не підписала декларації про військову кооперацію і Велика Британія, котра має намір полишити ЄУ в березні 2019 року.

 

Після підписання документ було передано верховному представникові ЄУ зі зовнішньої політики і політики безпеки Федеріці Моґеріні та Раді ЄУ.

 

Декларація про PESCO артикулює принципи, які лежать в основі співпраці, а також список із 20-ти зобов'язань, котрі беруть на себе учасники. Серед них: регулярне збільшення оборонного бюджету «для досягнення обумовлених цілей», а також участь у спільних оборонних проектах.

 

Офіційний початок співпраці заплановано на 11 грудня цього року. Тоді відбудеться наступна зустріч Ради ЄУ, на якій вже заплановано формально підписати відповідну угоду.

13.11.2017