Ускладнення складного

Кажуть, що інтелігентам притаманна ціха створювати проблеми для того, щоб потім їх героїчно долати. Якщо то правда, то українці найбільш інтелігентна нація в світі.

 

Електоральне тижня

 

 

Те, про що так довго говорили різноманітні люди, дотичні до політики, стало ближче – Верховна Рада у першому читанні в черговий раз поміняла Закон про вибори і «відкриті списки». В Україні до парламенту потрапляли вже за всіма можливими варіантами: була пропорціональна і мажоритарна системи, була спроба змішати обидва способи всенародного волевиявлення, але законодавчий орган від того кращим не ставав, а ті, хто кажуть, що будівля під куполом на площі Конституції сильно нагадує цирк-шапіто, мають цілковиту рацію. Тепер народні депутати стверджують, що завдяки «відкритим спискам» відійдуть в минуле купівля голосів виборців за дрібну «гречку» і придбання місця в партійному списку за велику «капусту». Згідно з новою електоральною системою, Україну поділять на 27 виборчих регіонів, й у кожному із цих регіонів партії висуватимуть свої списки.

 

Проголосувало за нововведення рівно стільки, скільки потрібно народних депутатів – 226 душ; тепер у документ вноситимуть правки, і ще достеменно невідомо, яким закон буде на виході. Але в будинку під куполом чомусь тішаться і кажуть, що слуги народу – молодці, бо зробили крок у бік цивілізованого світу.

 

Сусіди тижня

 

 

Представник того цивілізованого світу і донедавна адвокат України в ЄС Польща вказала нам місце в харчовому ланцюгу Європи. Полякам трохи не подобався Закон про освіту, але там якийсь мінімальний консенсус вдалося знайти. Щоб українці знали своє місце, у сусідів є міністр закордонних справ Влащиковський, який може дуже недипломатично повести себе на порозі тюрми на Лонцького, а клерки меншого масштабу почнуть голосніше говорити про реституцію і «креси всходнє». Найголосніше виступив у цьому напрямі віце-консул Марек Запура, який назвав Львів польським містом, а Україна, за його спостереженнями, окупувала Крим і Донбас.

 

В Україні роками створювали собі кумира у вигляді доброї Польщі, яка візьме за руку і відведе до модернізованої сім’ї вольної і нової. Руйнація ідеалів завжди болюча для дітей, а наше суспільство виявилося інфантильним і дорослішати не хоче. Тяжко усвідомлювати, що святий Миколай – то перевдягнутий вуйко Петро, а Польща має свої інтереси, тож наші проблеми бентежать її трохи більше, ніж клопоти зулусів. Ті ж, хто виріс із коротких штанців, можуть згадати, як ще в минулому столітті «Брати Гадюкіни» співали трохи з іншого приводу: «Побратими дорогі, сусіди поляки, наші дружні почуття від самого серця». Порошенко і Дуда планують зустрітися, аби врегулювати ситуацію, але тим часом директорові Інституту національної пам’яті Володимирові В’ятровичу в’їзд до Польщі, за даними тамтешніх ЗМІ, вже заборонили.

 

Дипвідносини тижня

 

 

Навіть досвідчені і розумні люди іноді забувають, що приказка «краще пізно, ніж ніколи» має продовження – «але краще ніколи, ніж так пізно». Ця народна мудрість актуальна щодо можливого припинення дипломатичних стосунків між Україною і Російською Федерацією як країною-агресором. Те, що мало бути зроблене в лютому 2014 року, хочуть реалізувати тепер. Щоправда, і зараз процес йде якось кострубато.

 

Верховна Рада перейнялася проблемою, поговорила про неї і планує голосувати щодо питання найближчими днями. Натомість секретар РНБО Олександр Турчинов каже: «Це не є предмет закону. Це рішення, яке приймає уряд, відповідно, за поданням Міністерства закордонних справ. Тому парламент не може перебрати на себе функції Кабінету Міністрів». Своє слово має сказати і Президент, який, за словами деяких нардепів, таку ініціативу не підтримує. Тим часом росіяни вже на низькому старті. «Окреме місце в параді неадекватних ідей займає витягнута вкотре з арсеналу ініціатива про розрив дипломатичних відносин з Росією. Ця тема не нова, її періодично реанімують в Україні, і роблять це саме тоді, коли потрібно відвернути увагу громадськості від наростаючих проблем», – заявила офіційний представник тамтешнього МЗС Марія Захарова. Можна уявити, який лемент зчинять росіяни на міжнародній арені, коли українська ініціатива почне набирати конкретніших рис.


 

Антикорупційне тижня

 

 

Створення Антикорупційного суду йде за методом «крок вперед, два кроки назад». Поки у верхах тупцяються і вирішують, як «народити» нову Феміду, самі борці з корупцією потішили сумішшю бразильського серіалу і шоу Бенні Хілла. Сюжет був простий, але веселий – до помешкання голови Національного агентства запобігання корупції Наталі Корчак прийшов детектив Національного антикорупційного бюро. Самої голови не було, але на чатах стояла її свекруха, яка детектива закрила в квартирі й покликала сина з невісткою. Корчак оперативно прибула і зібрала журналістів, щоб поскаржитися на важку антикорупційну долю. Такі виверти фабули від англійського коміка викликають сміх у підлітків, у латиноамериканського «мила» – сльози домогосподинь. Вітчизняні реалії викликають ненормативну лексику і бажання вжити фізичних засобів для того, аби ця комедія колись припинилася.

 

13.11.2017