Ващиковський підтвердив існування "чорного списку" українців non grata.

 

Міністр закордонних справ Польщі Вітольд Ващиковський підтвердив існування "чорного списку" з переліком українців, котрим заборонено в'їзд на територію Польщі. Водночас він заявив, що інформація про перелік фіґурантів, як і те, чи належить до нього директор Українського інституту національної пам'яті, не надається до розголошення.

 

"Ми не висловлюємося ані на тему, хто, ані скільки осіб, ані якого терміну стосується заборона", – сказав Ващиковський у коментарі виданню Dziennikiem Gazeta Prawna.

 

Відповідаючи на питання про те, які є підстави відмовляти в допуску цим українцям, міністр ствердив: "То особа, котра пропаґує цінності глибоко антигуманні, антиєвропейські" (звернімо увагу, що Вітольд Ващиковський говорить у однині, – Z)".

 

На думку політика, це не суперечить засадам Шенґену. Він також підтвердив, що як міністр персонально приймає такі рішення.

 

Відповідаючи на прохання сказати, наскільки довгим є той список, Ващиковський відрубав: "Занадто коротким". На його думку, "це демонструє наше далекоглядне розуміння щодо українських позицій і налаштованість на пошук доріг поступу у взаємних контактах і небажання подадльшої ескалації".

 

Міністр вважає, що польсько-українські відносини, котрі завжди перебували під впливом історичного минулого, зіпсувалися через накладення тимчасової заборони на роботу з польськими похованнями "і випадки явного фальшування історії II RP і періоду WWII за потурання Української держави".

 

"Ми не певні, чи стратегічні відносини із Польщею залишаються метою Києва. Я нещодавно був у Львові, робив там локальний огляд – і нема руху навіть у найпростіших справах", – образився польський урядовець.

 

Ващиковський зарахував до "найпростіших справ" табличку на будинку музею "Тюрма на Лонцького", котра згадує про польську окупацію, а також статус храмів, що належали польській Церкві. "2017 року маємо у Львові костели, котрі надалі виконують роль концертних залів!" – обурився політик при посаді міністра.

 

Відповідаючи на ремарку журналіста DGP, що така позиція може грати на руку Росії, Ващиковський сказав, що цей закид слід адресувати Україні, "чому перед обличчям збройної агресії налаштовує проти себе одного з останніх союзників".

 

13.11.2017