Чинний глава держави переміг на виборах президента Словенії.

Про це свідчать попередні результати підрахунку виборчих бюлетенів.

 

 

Після підрахунку понад 96 відсотків голосів виборців, які взяли учать у другому турі президентських виборів, котрий пройшов у неділю, 12 листопада, можна впевнено стверджувати, що на президентських виборах в Словенії перемогу здобув чинний глава держави Борут Пагор (Borut Pahor). 54-річний політик набрав у другому турі 52,94 відсотка голосів. Про це в понеділок, 13 листопада, повідомило словенське видання Dnevnik з покликом на інформацію виборчої комісії в Любляні.

 

Згідно з цими ж даними, суперник соціал-демократа Пагора, 39-річний мер міста Камник Мар'ян Шарец (Marjan Šarec) отримав 46,87 відсотка голосів. Останній вже встиг привітати переможця й потиснути йому руку.

 

Це вперше з 1997 року в Словенії президентські вибори виграв чинний глава держави. Нагадаємо, що 20 років тому переобраним на посаді був Мілан Кучан (Milan Kučan).

 

Водночас експерти заявили про успіх новачка у великій політиці Шареца, який, згідно зі соціологічними дослідженнями, ще три тижні тому набирав майже вдвічі менше голосів, ніж чинний президент (відповідно 25 відсотків і 47 відсотків).

 

Словенці не виявили великої активності у процесі голосування – електоральна фреквенція в другому турі становила лише 40,7 відсотка. Це рекордно низький показником в історії країни. Уже в першому турі повідомлялося про найнижчу за всю історію президентських виборів фреквенцію – 42,74%.

 

Президента Словенії обирають шляхом загальних і прямих виборів на п'ять років, але не більш ніж на два терміни поспіль. Правом голосу володіють понад 1,7 млн ​​словенців. В країні працювало понад три тисячі виборчих дільниць.

13.11.2017