Україна для словенців більше не перебуває в тіні Росії

Ще до початку російської агресії проти України відносини між країнами були дружніми, але до цього Україна для словенців завжди лишалася в тіні відносин Словенії з Росією, пише оглядач популярного словенського щоденного видання Delo Урош Есiх (Uroš Esih).

 

 

За півтора року повномасштабної війни на українській землі словенсько-українські відносини суттєво поглибилися. Символом цього є безкорислива допомога, яку Україна надала Словенії під час нещодавньої повені. А вчора Національні збори (парламент) Словенії схвалили спільну заяву G7 на підтримку України.

 

"Відносини [між Словенією та Україною] вийшли на абсолютно новий рівень. Ще до російської агресії проти України вони були дружніми, але в Словенії раніше Україна завжди лишалася в тіні відносин Словенії з Росією", – каже доктор Денис Манчевич (Denis Mancevič), стратегічний радник і експерт з питань пострадянського простору, відповідаючи на питання про те, як півтора року війни в Україні вплинули на двосторонні відносини між країнами.

 

У той же час до російської агресії проти України інтерес до української історії, мови та української культури в цілому [в Словенії] був незначним. "Як наслідок, до початку війни в Україні у нас існувало хибне уявлення, що українська мова дуже схожа на російську і що половина країни не розмовляє українською, а лише російською", – підкреслює Манчевич.

 

Національні збори підтримали спільну заяву G7 на підтримку України.

Україна направила до Словенії свій найкращий інженерний підрозділ для допомоги у ліквідації наслідків повені.

Росія не запропонувала жодної допомоги під час повені в Словенії.

 

Війна в Україні все змінила. "Хоча значна частина словенського населення ще досі схильна вірити російській пропаганді, більшість, однак, все-таки переконана в тому, хто є агресором, хто жертвою, а хто захищається". Манчевич також підкреслює важливість військової допомоги Україні [з боку Словенії], яка має неабияке значення. Всі ці фактори разом роблять контекст [взаємних відносин] значно зміненим, і українці також можуть це оцінити.

 

З огляду на це, респондент не був здивований безкорисливою, швидкою і дружньою допомогою України Словенії у випадку повені. Україна відгукнулася на потреби Словенії у ліквідації наслідків повені, направивши свою найкращу команду інженерів з важкою технікою.

 

"Адже йдеться не про пропаганду, а про символічну допомогу, яка має практичне застосування на місцях. Це також важливо з точки зору підвищення обізнаності словенців про те, що так само, як ЄС і НАТО допомагають Україні, вони також отримують швидку допомогу від України, коли вона їм потрібна", – каже Манчевич, відповідаючи на питання про важливість української допомоги як у символічному, так і в пропагандистському плані.

 

У цьому контексті він вказує на нерозумний крок Росії, яка не тільки не запропонувала Словенії допомогу, але навіть спробувала обернути це питання на свою користь, запускаючи в себе пропагандистську кампанію, котра зображувала Словенію як країну, котра начебто відмовилася від запропонованої їй допомоги. МЗС Словенії неодноразово наголошувало, що Росія ніколи не пропонувала Словенії жодної допомоги.

 

Спільна заява G7 на підтримку України

 

На закритому засіданні Комітету з питань зовнішньої політики Народних зборів Республіки Словенія депутати погодилися з тим, що Словенія повинна приєднатися до Спільної заяви G7 на підтримку України.

 

Заява дозволяє окремим членам G7, а також іншим країнам розпочати переговори з Україною про двосторонні довгострокові гарантії безпеки. Спільна заява була підтримана більшістю членів Комітету з питань зовнішньої політики, за винятком Мирослава Грегорича (Miroslav Gregorič), члена Руху свободи, та Міхи Кордіша (Miha Kordiš), члена Лівої партії, який цього разу замінив лідера своєї групи Матея Т. Ватовця (Matej T.Vatovec).

 

З нагоди Дня Незалежності України українська сторона нагородила орденом державного секретаря з питань національної безпеки д-ра Андрея Бенедейчича (Andrej Benedejčič), який незабаром обійме посаду амбасадора Словенії в НАТО. Клопотання про нагородження орденом Ярослава Мудрого було зроблено українською стороною. Клопотання було обґрунтоване тим, що нагорода пропонується на знак визнання проактивної ролі Бенедейчича і його позитивного впливу на відносини Словенії з Україною під час російського вторгнення в цю країну, а також його значного внеску в розвиток двосторонніх відносин, повідомили в канцелярії прем'єр-міністра Республіки Словенія Роберта Ґолоба.

 

Нагорода є стимулом для подальшого поглиблення взаємного співробітництва і відображає тісні відносини, які встановилися між словенською й українською сторонами на найвищому рівні. Бенедейчич запевнив, що Словенія буде підтримувати Україну в її справедливій боротьбі з агресором, як вона це робила досі.

 

 

Переклад зі словенської мови – Нікодем Щиґловський (Nikodem Szczygłowski)

 

Uroš Esih
Ukrajina v Sloveniji ni več v senci Rusije

Delo, 24.08.23

 

 

24.08.2023