Станіслав Клих майже тиждень пробув у комі.

 

Стан здоров'я ув'язненого в Росії українця Станіслава Клиха різко погіршився, він перебував у комі шість днів.

 

Про це розповіла громадська активістка Ольга Афанасьєва в інтерв'ю "Крим.Реалії", покликаючись на матір Клиха. 

 

"Я розмовляла з його мамою, вона їздила до нього недавно, і він дійсно перебуває в дуже важкому стані. Його забирали до психіатричної клініки, так напхали ліками, що він 6 днів провів в комі, у нього пролежні. Мама дуже засмучується, каже, що, можливо, зараз його ще можна врятувати, щоб хоч якийсь розум у нього залишився", – сказала Афанасьєва.

 

Натомість адвокат Станіслава Ілля Новіков розповів, що Клих падав у кому ще на початку вересня.

 

"Ця інформація дещо застаріла: він впадав у кому на початку вересня, і десь більш ніж місяць тому його відвідала його мати. Вона побачила його в поганому стані, але принаймні він був при тямі. Здоров'я погіршилося протягом останніх місяців, але нової інформації про те, що він знову потрапив до лікарні, у нас немає", – розповів Новіков у інтерв'ю телеканалу "112-Україна".

 

Адвокат не має точної інофрмації про те, в який спосіб Клиха довели до стану коми.

 

"Ми не маємо точної інформації, які саме ліки йому давали. Нам повідомили, що нібито за власним проханням його було переведено до цієї лікарні. Ми в це не дуже віримо. Але немає способу отримати точну інформацію, з яких причин він опинився в такому стані. Російська тюремна система наполягає на тому, що ця інформація не до розголошення певним особам, включаючи адвокатів і сім'ї цих людей", – розповів Новіков.

 

Громадянина України Станіслава Клиха затримали на території Росії 2014 року за звинуваченням в участі в бойових діях проти російських сил під час першої чеченської війни взимку 1994-1995 років, а також у вбивстві російських солдатів. Також у цій справі проходить ще один українець – "унсовець" Микола Карпюк.

 

26 травня 2016 року суд у російській республіці Чечні засудив Карпюка до 22,5 років, Клиха – до 20 років позбавлення волі.

 

10.11.2017