В'ятрович назвав погрози Ващиковського "небаченим підходом".

 

Директор Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович розкритикував заяву міністра закордонних справ Польщі Вітольда Ващиковського про те, що офіційна Варшава розпочала процедуру запровадження персональних обмежень проти українців, котрі сповідують "крайні антипольські" погляди, вшановують дивізію СС "Галичина" або мають причетність до відмови полякам у доступі до місць їхньої пам'яті та поховань в Україні.

 

Про це В'ятрович сказав у коментарі телеканалу "112 Україна".

 

"Погрози, озвучені міністром закордонних справ Ващиковським, полягають у тому, що, можливо, буде оголошено персон нон ґрата на польській території, зокрема тих українських посадових осіб, які стоять на заваді польським незаконним пам’ятникам на українській території. Це якісь небачені підходи до міжнародної політики", – зазначив директор УІНП.

 

Володимир В'ятрович поклав на Польщу провину за відсутність прогресу в переговорах щодо історичного порозуміння, зокрема механізмів леґалізації місць пам'яті та історичних монументів по обидва боки кордону. "Ми очікували, що буде бажання польської сторони сісти за стіл переговорів, щоб вирішити цю проблему. Натомість те, що ми бачимо тепер, – це бажання роздути цю проблему, небажання сідати за стіл переговорів, бажання створювати якісь нові структури і постійні політичні погрози з польського боку", – сказав В'ятрович.

 

Директор Українського інституту національної пам'яті схвильований насамперед тим, що Польща офіційно не реаґує на акти плюндрування та вандалізму, скоєних проти українських об'єктів на території Польщі. "Саме відсутність будь-якої реакції, бажання розслідувати те, що сталося, те, що акти вандалізму відбувалися у прямому ефірі, записувалися на відео, політичні сили брали на себе відповідальність. Попри те, немає жодної реакції правоохоронних органів, що і змусило нас виступити із заявою про те, що ми призупиняємо процес легалізації польських пам’ятників на українській території та видачу дозволу на пошук польських могил на українській території", – нагадав пан Володимир.

 

В'ятрович обурений тим, що окремі польські політики та історики звинуватили Україну у варварстві. "Жодних підстав так казати в них немає. Взагалі, звернення поляків до римської цивілізації мені дещо нагадує нашого східного сусіда, який бачить себе "третім Римом". Боюся, вже з’явилися польські політики, які бачать Польщу "четвертим Римом" – очевидно, що тут маються на увазі якісь дивні імперські замашки", – обурився Володимир В'ятрович.

 

Директор УНІП порівняв частоту інцидентів по обидва боки кордону: на території Польщі протягом останніх трьох років було 14 разів актів плюндрування хрестів на українських могилах – в Україні 4 випадки, "і всі ті пам’ятники відновлено". 

 

"Ми знаємо, що на польській території є близько 40, можливо, 50 пам’ятників, які не є належно оформленими з законодавчої точки зору, згідно з польським законодавством. Так само ми знаємо, що понад 150 польських пам’ятників на українській території не мають належного законодавчого оформлення. Наша пропозиція полягала в тому, що за результатами наших консультацій і зустрічей ми ухвалюємо концепцію легалізації всіх пам’ятників на всі, попри те, що йдеться про втричі більшу кількість польських пам’ятників на українській території", – запропонував свій вихід пан В'ятрович.

 

Як писав Z, Вітольд Ващиковський у інтерв'ю телеканалу TVP констатував, що Україна та Польща "мають різні концепції поєднання". 

 

Міністр зазначив, що Польща не може погодитися з позицією України "всіх на всіх", "щоби вирівняти діяльність Української повстанської армії з діяльністю Армії крайової". "Тут нема симетрії", – наполягає очільник МЗС Польщі. Він зазначив: навіть якщо припустити, що з боку поляків "можемо вишукати якісь інциденти", то ніколи не вдасться виявити масових убивств "на такому рівні, як були на Волині".

 

Ващиковський заявив, що Польща готова застосувати персональні обмеження проти низки українців, зокрема накласти заборону в'їзду. "У цей момент ми надаємо руху процедурам, котрі не допустять людей, котрі займають крайні антипольські позиції, на територію Польщі. Люди, котрі вбираються в мундири СС "Галичина", до Польщі не в'їдуть. Ці процедури вже розпочато", – повідомив Ващиковський.

 

З його слів, також ідеться про осіб, котрі доклалися до заборони на проведення ексгумації останків поляків в Україні або відбудови місць пам'яті, важливих для поляків. "Особи, котрі проявилися і використовують інструменти адміністративні щодо Польщі, теж зазнають обмежень", – пообіцяв міністр.

 

Водночас він відмовився давати відповідь на питання, чи йдеться про директора Українського інституту національної пам'яті Володимира В'ятровича. 

 

02.11.2017