Німецький Бундестаґ обрав собі нового голову.

Ним став представник Християнсько-демократичного союзу Вольфґанґ Шойбле.

 

 

У попередньому німецькому уряді Вольфґанґ Шойбле (Wolfgang Schäuble) обіймав посаду міністра фінансів. Його кандидатуру в перший день роботи Бундестаґу нового скликання у вівторок, 24 жовтня, запропонував представник найбільшої парламентської фракції ХДС/ХСС Фолькер Каудер (Volker Kauder). За кандидатуру Шойбле проголосував 501 депутат, проти виступили 173 депутати, ще 30 – утрималися, повідомило видання Bild.

 

75-річний Шойбле, котрий вперше очолив Бундестаґ, подякував колегам за надану довіру. «У парламенті б’ється серце демократії. Демократія передбачає суперечку, але суперечку за правилами. Ми повинні поводитися шанобливо, ми всі маємо однакові мандати й однакові права, але також однакові обов’язки. Так, суперечка може бути емоційною, але повинна бути посутньою і доречною. Я не терпітиму в цій залі ноток зневаги й приниження», – застеріг він у своєму першому виступі.

 

Згідно з Основним законом ФРН, з початком роботи нового Бундестаґу офіційно закінчується каденція попереднього уряду і його голови – бундесканцлерки Анґели Меркель (Angela Merkel). Федеральний президент Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр (Frank-Walter Steinmeier) попросив бундесканцлерку і її кабінет продовжити виконувати свої обов'язки до формування нового уряду.

 

Тим часом Меркель, як представниця блоку-переможця ХДС/ХСС (32,9%), проводить коаліційні перемовини з двома іншими партіями – Вільною демократичною партією, яка набрала на вересневих виборах 10,7% голосів виборців, і партією «Спілка-90/Зелені (8,9%).

24.10.2017