Держлісагентство не погоджувало вирубування лісу під курорт "Свидовець".

 

Державне агентство лісових ресурсів не надавало погоджень на вилучення та вирубку лісів під будівництво туристичного комплексу “Свидовець” у Закарпатській області.

 

Про це йдеться в листі Держлісу, наданому у відповідь на інформаційний запит аґенції "Укрінформ".

 

У Держлісагентстві проінформували, що розглядали листи Закарпатської обласної державної адміністрації від 21 червня та 12 липня щодо створення на території Закарпатської області туристичного комплексу "Свидовець", зокрема ситуаційну схему бажаного місця розташування та обґрунтування проекту туристичного комплексу.

 

“За результатами розгляду вказаних листів Держлісагентство повідомило Закарпатську обласну державну адміністрацію, що лісовий фонд України перебуває під охороною держави, має важливі екологічні, соціальні та економічні функції; інформувало про особливості надання в користування і зміни цільового призначення земельних лісових ділянок; і не надавало погоджень на вилучення та вирубування лісів”, – ідеться у відповіді Держлісу.

 

Курорт "Свидовець", так званий “закарпатський Буковель”, планують звести у горах у Рахівському та Тячівському районах Закарпаття. Передбачають, що на курорті збудують понад 60 готелів та 120 ресторанів, 33 підвісні канатні дороги, що вестимуть до лижних трас загальною довжиною 230 кілометрів. Заплановано також будівництво торгівельних, спортивних та медичних центрів, банківських відділень, багаторівневих паркінґів для автомобілів та летовища для невеликих літаків. Планують, що курорт одночасно зможе прийняти до 28 тисяч туристів.

 

Згідно з даними волонтерів та активістів, для будівництва курорту планували зрубати близько 14 тис. га лісу, проте цю цифру спростували офіційні служби. Посадовці послалися на те, що в отриманому волонтерами документі зробили одрук, а насправді йдеться про 1400 га лісу. Голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль заявив, що насправді курорт займатиме 1400 га, а під будівництво "Свидовця" планують вилучити лише 650 гектарів площі із Ясинянського лісгоспу, котра здебільшого й не заліснена.

 

Пізніше у Рахівському лісгоспі повідомили, що загальна площа, запланована під вирубування для гірськолижних трас і відчуження від лісового фонду – 1200 га, з яких, за даними лісгоспу, 200 га – високогірні луки і сінокоси.

 

23.10.2017