Парламент ухвалив медичну реформу 240 голосами.

 

Верховна Рада України ухвалила урядовий закон "Про державні фінансові гарантії надання медичних послуг та лікарських засобів" (№6327).

 

Як повідомляє УНІАН, на вівторковому засіданні ВР за це рішення проголосувало 240 народних депутатів.

 

Розгляд проекту тривав три дні і наклався на акцію протесту під стінами парламенту.

 

Під час дискусії депутати "провалили" значну кількість вагомих поправок, які підготував профільний комітет.

 

Перед голосуванням заступник голови комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров'я Ірина Сисоєнко (голова комісії Ольга Богомолець бойкотувала проект) оголосила кілька десятків поправок, які повертають проектові комітетську редакцію. Депутати підтримали ці поправки голосуванням.

 

Перед голосуванням до ВР прибув прем'єр-міністр Володимир Гройсман. За голосуванням також спостерігала в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун.

 

Згідно з законопроектом, підготованим до другого читання, держава ґарантує повну оплату, згідно з тарифом, за рахунок коштів державного бюджету України для надання громадянам необхідних їм медичних послуг та лікарських засобів, що передбачені програмою медичних гарантій.

 

Програму медичних гарантій затверджує ВР у складі закону про держбюджет України на відповідний рік. Обсяг коштів держбюджету, котрі спрямовують на реалізацію програми медичних гарантій, щорічно визначається у законі України про держбюджет як частка валового внутрішнього продукту в розмірі не менш ніж 5% ВВП України. Видатки на програму медичних гарантій є захищені статтями видатків бюджету.

 

Згідно із законом, пацієнт має право обирати лікаря, який надає первинну медичну допомогу.

 

Законом також визначається центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері державних фінансових гарантій медичного обслуговування населення – Національну службу здоров'я України.

 

На цю службу покладаються, зокрема, функції щодо проведення моніторингу, аналізу і прогнозування потреб населення України у медичних послугах та лікарських засобах; виконання функцій замовника медичних послуг та лікарських засобів за програмою медичних гарантій; розроблення проекту програми медгарантій, внесення пропозицій щодо тарифів і коригувальних коефіцієнтів; укладення, зміна та припинення договорів про медичне обслуговування населення та договорів про реімбурсацію.

 

Крім того, цей орган забезпечує функціонування електронної системи охорони здоров’я – інформаційно-телекомунікаційної системи, що забезпечує автоматизацію ведення обліку медичних послуг та управління медичною інформацією шляхом створення, розміщення, оприлюднення та обміну інформацією, даними і документами в електронному вигляді, до складу якої входять центральна база даних й електронні медичні інформаційні системи, між якими забезпечено автоматичний обмін інформацією, даними та документами через відкритий програмний інтерфейс (АРI).

 

19.10.2017