Президент Румунії підтвердив Порошенкові намір бойкотувати відвідини України.

 

Президент України Петро Порошенко відбув телефону розмову з президентом Румунії Клаусом Йоханнісом, під час котрої йшлося про закон України "Про освіту" в частині захисту мовних прав національних менших.

 

Про це повідомила прес-служба Президента.

 

Президент Румунії підтвердив незмінність підтримки територіальної цілісності, незалежності та суверенітету України.

 

Президент України запросив Президента Румунії здійснити візит до України найближчим часом.

 

Водночас офіс президента Румунії подає зміст розмови дещо інакше, вказуючи на те, що Клаус Йоханніс повідомив про згоду відвідати Україну лише "після належного правового залагодження проблем, пов'язаних зі згаданим законодавством". Очільник Румунії нагадав, що він мав запланований візит до України на жовтень, проте скасував поїздку "через ситуацію, створену прийняттям закону про освіту". 

 

Офіційний Бухарест зазначає, що освітній закон був основною темою розмови президентів. Румунський президент висловив "рішуче невдоволення" прийняттям поправок, котрі "чинять негативний вплив на право отримувати освіту рідною мовою меншинами в Україні, в тому числі румунською меншиною".

 

"Президент Йоханніс зазначив, що для такої справи належалося провести ретельні консультації з представниками національних меншин в Україні та сусідськими країнами, котрих цей закон стосується. Крім того, румунська сторона в особі президента підтвердила ствердження, що стаття 7-ма закону в її нинішньому вигляді значно скорочує права румунської меншини з точки зору забезпечення права на отримання освіти рідною мовою", – йдеться у повідомлені.

 

Клаус Йоханніс висловив застереження, що нові правила не мають впливати на рівень і якість освіти румунською мовою, і підкреслив, що обсяг навчання мовою держави, у котрій мешкають меншини, не може зростати за рахунок зменшення викладання мови меншин.

 

Водночас Йоханніс скористався нагодою, щоб підтвердити прихильність Румунії європейському курсу України та висловити підтримку територіальній цілісності країни.

 

Як передає прес-служба президента Румунії, Петро Порошенко висловив своє розуміння занепокоєння румунської сторони і засвідчив тверду прихильність української влади знайти розв’язання проблеми в такий спосіб, щоб права румунської меншини на навчання своєю мовою не були порушені. Український Президент також запевнив, що офіційний Київ врахує зауваження Венеційської комісії до закону.

 

18.10.2017